Acasă Eveniment Periculoasa capcană a mansardării blocurilor comuniste în Timişoara

Periculoasa capcană a mansardării blocurilor comuniste în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Petru OlariuPericuloasa capcană a mansardării blocurilor comuniste pentru care notarii din Timişoara se feresc să îşi dea girul, iar asociaţiile de proprietari cu scaun la cap nici nu vor să audă s-a născut la întâlnirea dintre ticăloşia şi şmecheria unor afacerişti veroşi, puşi pe căpătuială rapidă şi ieftină, cu naivitatea şi sărăcia  „blocatarilor”.

Datorită lipsei de informare şi de unitate, oamenii sunt manipulaţi şi îşi dau acordul de construcţie pe baza unor promisiuni aiuritoare (izolarea termică a clădirii), de cele mai multe ori făcută în batjocură, ce se lasă cu procese nesfărşite în instanţă unde, cum e normal în societatea românească, pierde tot omul sărac şi neajutorat, iar rechinii scapă basma curată. De fapt, dându-şi acordul, „blocatarii”, fără să ştie, vând acoperişul acestor afacerişti escroci, aflaţi în strânsă legătură cu unii angajaţi din primării şi cartea funciară, într-un cerc de interese sub denumirea celebră de mafia imobiliară.
Despre această ecrocherie, la care timişorenii trebuie să fie foarte atenţi, ZIUA de Vest a discutat cu Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT).

Escrocheria mansardărilor trezeşte grave suspiciuni, totuşi, unele asociaţii îşi dau acordul de vânzare şi construcţie. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru?

O concluzie la care a ajuns FALT după multitudinea de plângeri înregistrate este că cele mai multe mansardări sunt cu probleme în Timişoara. Altă concluzie este că mansardările au prins la asociaţiile dezorganizate care nu au funcţionat bine şi nu au fond de rulment. Aici, afaceriştii veroşi au găsit teren prielnic şi au reuşit să îi manipuleze pe oameni. Eu, până acum, nu am auzit un cetăţean care locuieşte într-un bloc mansardat să fie mulţumit. Toate aceste lucrări de vânzare şi construcţie au provocat mari probleme. Atunci, unele asociaţii ne-au cerut sprijinul. Astfel, cu ajutorul FALT, unele s-au mai remediat, altele nu. De exemplu, pe str. Chiriac, situaţia e gravă la acoperişurile făcute cu tablă, fiindcă nu au fost opritoare de zăpadă. Iarna aceasta zăpada alunecă în avalanşă şi poate produce grave accidente.

Cât de corect este acordul proprietarilor?

În mod normal, toţi proprietarii trebuie să îşi dea acordul de înstrăinare a terasei de pe acoperiş, în faţa notarului, dar în mod aberant, administratorul, preşedintele blocului cu reprezentanţii firmei merg la Oradea, unde se află singurul notar care are curajul să se bage în afacere. Acel notar are deja şase dosare penale. Se pare că afaceriştii din mai multe oraşe din ţară merg la el.

De ce se merge în Oradea pentru avizul notarului, în Timişoara nu sunt notari?

Notarii din Timişoara nu sunt de acord să încalce legea. Firmele care fac mansardă au relaţie în Oradea, fiindcă majoritatea se află pe aceeaşi filieră obscură. Acel notar închide ochii, dar cred că autorităţile îl vor închide în curând. Notarii din Timşoara vor să îi vadă pe toţi locatarii-proprietari la faţă, iar cetăţenii nu se duc, dar cel de la Oradea îi acceptă numai pe administratorul şi pe preşedintele asociaţiei.

Care e mecanismul acestor grave probleme care apar?

Asociaţiile nu sunt capabile să aibă un contract colectiv real şi corect cu firma care face mansarda. Se face un precontract prin care afaceristul promite că izolează blocul şi alte chestiuni, fără să spună clar ce anume. Scopul afaceristului este să aibă profit, în urma cumpărării terasei blocului unde va construi mansarde pe care le va vinde.

Oamenii ştiu că, de fapt, ei vând terasa acoperişului propriului bloc?

Când ai vândut ar trebui să ai un contract că ai vândut la un preţ şi primeşti banii. La notar apare numai că s-a vândut contra unei sume, dar e o sumă virtuală. E o vânzare fără bani. Aici se pune problema: „Cât de corectă este tranzacţia?” S-ar putea ca finanţele să vină să ia ascociaţia la întrebări despre acea sumă de bani. În contract nu se face tranzacţie pe bază de troc. Un lucru trebuie să se ştie: absolut toţi proprietarii trebuie să fie de acord cu vânzarea. Înstrăinarea trebuie să se facă numai cu acordul tuturor. Însă lucrurile se complică fiindcă apare numai relaţia dintre administrator, preşedintele blocului şi firma care mansardează. După ce actele sunt făcute prost, totul e pierdut. Atunci se declanşează scandalul şi procesele în instanţă. Mai apare o problemă nerezolvată: „Cui va aparţine acoperişul după ce va fi mansardat blocul, fiindcă nu va mai ţine de asociaţie?”

Care e mesajul FALT către asociaţiile de proprietari din Timişoara?

În mod normal, ar trebui să găsească altă soluţie şi să se construiască un acoperiş, fără mansardare. Să mai pui un etaj peste un bloc şi aşa fragil în condiţiile în care şi aşa aceste clădiri vechi ridică foarte multe probleme este greşit. Apare şi chestiunea parcărilor. Trebuie să se facă o expertiză să se constate dacă zidurile rezistă.

Unele blocuri au bulină roşie?

Nu, în Timişoara blocurile nu au bulină roşie de cutremur. Unele case vechi au.

Cât de credibilă este expertiza, dat fiindcă cercul de interese şi al mafiei imobiliare?

Deşi blocurile sunt vechi de zeci de ani, până acum nu am auzit că nu suportă şi nu se poate mansarda. Probabil şi aceste expertize se fac aiurea. Sunt multe argumente pentru ca asociaţiile să respingă mansardarea, dar oamenii acceptă, iar riscurile sunt enorme.

Comentarii

comentarii