Acasă Actualitate Peste 100 de doctori de familie din Timişoara ameninţă cu emigrarea

Peste 100 de doctori de familie din Timişoara ameninţă cu emigrarea

DISTRIBUIȚI

Caz fără precendent în sistemul sanitar din Timişoara

 
Răbdarea medicilor din Timişoara a ajuns la limită. În ajunul vizitei ministrului Sănătăţii în Timişoara, joi, 10 martie, peste 100 de doctori de familie şi-au depus dosarele la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, în scopul emigrării din România.

 “Ne depunem la DSP Timiş cererile şi solicităm certificatele de medici specialişti în vederea angajării în ţările Uniunii Europene. Nu am obţinut nimic din revendicările noastre privind noul Contract Cadru 2011 care intră în vigoare de la 1 aprilie şi afectează grav medicina primară. Practic se doreşte transforamarea noastră din medici în funcţionari publici. Am ajuns la concluzia că trebuie să căutăm muncă în alte ţări, unde medicii sunt respectaţi”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timş, joi, 10 martie.
 
Atenţionarea timişorenilor
 
Medicii de familie îi atenţionează pe timişoreni de următoarele: “Un program informatic prost conceput şi cu erori decide dacă sunteţi beneficiar de asigurări sau nu, indiferent de documentele pe care le aveţi. Medicul dumneavoastră nu vă va mai putea consulta, fiind obligat să facă servicii informatice pentru Ministerul Sănătăţii. Veţi plăti suplimentar pentru fiecare prezentare la medic, în viitorul apropiat, indiferent de cât plătiţi deja. Este foarte posibil să nu mai aveţi deloc medic de familie, finanţarea medicinei de familie este atât de redusă încât medicul dumneavoastră va da faliment. Medicii emigrează masiv, iar dumneavoastră, ca şi noi, ne tratăm totuşi in România. Spitalele sunt şi ele reduse, falimentare adesea. Fiţi alături de noi, sănătatea oamenilor merită mai mult!”, este mesajul doctorilor.
 
“Refuzăm!”
 
Doctorii din medicina primară spun că MS îi obligă prin noul Contract Cadru să plătească Programul de Informatizare al MS şi să editeze carduri, în loc să consulte pacienţii. “Ni se impune munca forţată fără asigurarea celor necesare, suntem umiliţi în permanenţă aruncând vina dezastrului din sistem asupra medicilor. Se doreşte să semnăm cu mâna noastră un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta atât serviciile medicale şi tratamentele pe care trebuie să le oferim pacienţilor, ne-ar pune în imposibilitatea să ne intreţinem cabinetele, să afectam situaţia financiară a asistentelor noastre, a personalului nemedical şi a noastră. Refuzăm să fim părtaşi la experimentul pe care MS doreşte să îl impună românilor sub titlul de „reformă”. “Fiecare pleacă în funcţie de ce limbă ştie. Cei care ştiu germana sau engleza vor pleca în ţările anglo-saxone, alţii în ţările latine. Să nu mai stăm la mâna lor. Atunci, putem merge oriunde”, a spus Dan Sârbovan, preşedintele PMF Timiş.
 

Comentarii

comentarii