Acasă Actualitate Peste 40% dintre elevi nu înțeleg un text când îl citesc! Ofensivă...

Peste 40% dintre elevi nu înțeleg un text când îl citesc! Ofensivă editorială împotriva analfabetismului funcțional

DISTRIBUIȚI

Conform studiilor, peste 40% dintre elevii din școlile din România sunt analfabeți funcționali, nu înțeleg mesajul unui text atunci când îl citesc! Acest procent se poate mări, pe măsură ce omul înaintează în vârstă!

Prin urmare Asociația Editorilor din România anunță un calendar de dezbateri și evenimente pentru 2023, pentru a schimba situația dramatică în care se află cultura scrisă din România. Pactul pentru lectură va fi lansat pe 15 februarie 2023.

Bookfest Timișoara, ediția a X-a din 2023, de la Centrul Regional de Afaceri CRAFT va fi gazdă pentru dezbateri similar.
Cititul este o activitate terapeutică şi intelectuală prin care omul își cultivă reflexele necesare pentru a relaționa în mod util cu cei din jurul său, dar și pentru a se orienta în cultura lumii. Studii ample au arătat că satisfacția economică a indivizilor este mai ridicată în rândul celor care au crescut cu o bibliotecă în casă, dobândind astfel reflexul de a citi.
Conform statisticilor, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.  Asociația Editorilor din România (AER) reia semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului și, mai mult, are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze Pactul pentru lectură, la care sunt chemați să adere personalități ale lumii culturale contemporane, decidenți politici și administrativi, scriitori și cititori, așadar toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase. Asociația Editorilor din România vă propune, de aceea, pentru 2023, un calendar susținut al dezbaterilor pe teme actuale, precum și evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova. Cel dintâi eveniment va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani (str. Lipscani nr. 42, București), pe 15 februarie, dată declarată prin lege Ziua Lecturii și care riscă să fie, din nou, doar un trist prilej de a ne reaminti cât de îngrijorătoare sunt statisticile, fără ca această îngrijorare episodică să fie urmată de un plan concret de acțiune. Iată motivul pentru care, cu acest prilej, AER va lansa Pactul pentru lectură. La discuție vor fi invitați, în mod public, să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților.

Următorul dialog este programat pe 27 martie, iar tema va fi starea literaturii române de o parte și de alta a Prutului, în contextul sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, și al eforturilor continue ale editorilor din România și Republica Moldova de a crea o piață comună a cărții de limba română, inclusiv prin intermediul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău (programat în acest an în perioada 30 august – 3 septembrie).

A treia întâlnire va avea ca punct de pornire sărbătorirea, la 23 aprilie, a Zilei Cărții și Drepturilor de Autor, și va încerca să aducă în fața publicului problemele specifice ale acestui domeniu, în special pirateria, concurența neloială și plagiatul, care au căpătat în ultimii ani accente dramatice.
”Vom încheia calendarul dezbaterilor AER din acest prim semestru al anului 2023 în spațiile special amenajate la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București (24-28 mai, Romexpo). Pe agendă sunt discuții despre literatura pentru copii și importanța decisivă a lecturii în dezvoltarea lor; dezbateri despre corelația fatală dintre lipsa educației și sărăcie; prezentarea unui pachet de soluții punctuale, pe termen scurt, și de perspectivă, pentru ca România să revină în rândul țărilor care prețuiesc lectura, educația, performanța culturală”, spune Mircea Mitrică, director executive al Asociației Editorilor din România.

Edițiile Bookfest din țară vor fi, de asemenea, gazdă pentru dezbateri similare:
Bookfest Timișoara, ediția a X-a (30 martie – 2 aprilie 2023): Centrul Regional de Afaceri CRAFT;  Bookfest Târgu Mureș, ediția a VIII-a (29 septembrie – 1 octombrie 2023): Teatrul Național din Târgu Mureș (eveniment în curs de confirmare). Bookfest Cluj-Napoca, ediția a X-a (5-8 octombrie 2023): Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Simion Bărnuțiu; Bookfest Brașov, ediția a VII-a (19-22 octombrie 2023): Aula Universității Transilvania din Brașov.

 

Comentarii

comentarii