Acasă Actualitate Peste 800 de persoane au participat la IQ DIGITAL Summit la Timișoara

Peste 800 de persoane au participat la IQ DIGITAL Summit la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Peste 800 de persoane au participat la IQ DIGITAL Summit, unul dintre cele mai mari evenimente de business și tehnologie din România, care a avut loc, la Teatrul Național Timișoara.

Summitul a ajuns la a patra ediție și a adus în fața publicului timișorean, alături de experții din tehnologie români si străini, mari companii tech, dar și IMM-uri, startupuri din regiunea de vest și investitori,  autorități publice și lideri din zona academică.

Scopul evenimentului a fost să aducă în atenție noi viziuni și oportunități, aducând împreună  intraprenorii și antreprenorii care vor să aprofundeze cele mai noi trenduri globale din tehnologie, dar și informațiile care vor face diferența dintre performanță și eșec în anii care vor urma.

Cu această ocazie, o suită de speakeri au fost prezenți pe scena teatrului și au împărtășit din cunoștințele lor în materie de business, abilități necesare pe piața muncii și tendințe de viitor, cu accent pe digitalizare și tehnologie. Iată speakerii:

Bruce Daisley, autorul Fortitude – desemnată cea mai bună carte de business în 2022 de către Financial Times, Ex-vicepreședinte Twitter/YouTube;

Thomas Kolaric – Vicepreședinte IT & operațiuni BCR;

Dominic Fritz, Primar al Municipiului Timișoara;

Sorin Maxim, directorul ADR Vest Timișoara;

Conf.univ. dr. Florin Drăgan, rectorul UPT;

Bogdan Gruia-Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării;

Richard Mulholland, strateg de business și fondator al Missing Link;

Reuven Azar, Diplomat, Ambasador al Israelului în România;

Ana Maria POPA, Director Customer Operations Vodafone;

Ciprian MAN, Co-fondator, Growceanu Angel Investment, antreprenor în serie;

Daniel MARINIUC antreprenor in serie;

Florin CORNIANU, co-fondatorul 123FormBuilder;

Antreprenorii Vlad MARINCAȘ, CEO Aquarate.ai;

Roxana MARGAN, co-fondator și CEO ORIGINI;

Monica MOLDOVAN, co-fondator The Care Hub;

Laura BULAI co-fondator, HELPERZ.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest Timișoara a explicat că, în zona de digitalizare trebuie să avem viziune, fiindcă cel mai periculos este dacă ne apucăm să digitalizam birocrația. Digitalizarea este una dintre principalele preocupări pe care trebuie să le aibă atât cei din partea privată, cât și cei din zona publică.

Maxim a mai atenționat că important este să se țină cont de faptul că digitalizarea nu o fac IT-iștii, ci liderii care trebuie să aibă viziune asupra cum trebuie să arate procesele în cadrul instituției, după care vin IT-iștii care implementează soluțiile cu această abordare.

ADR Vest Timișoara este un planificator regional, programele au devenit regionale pentru finanțarea din zona de administrație publică, dezvoltare urbană și pe digitalizare. Grav este că, în zona de digitalizare publică, țara noastră se află pe ultimul loc. De aceea trebuie lucrat foarte mult în acest domeniu extrem de important. Mai mult, firmele locale trebuie să fie conectate la această digitalizare, să fie partenere. România are deficit și pe zona de planificare, de aceea trebuie realizată și aceea interoperabilitate pe care toată lumea și-o dorește.

”Cred într-o soluție granulară în care să ne interconectăm să putem avea acces la aceste date. Avem nevoie de informații, fiindcă nu putem planifica viitorul fără acestea. De aceea avem foarte mult de lucrat în această direcție. România trebuie să-și îmbunătățească foarte mult accesul la date”, a atenționat Sorin Maxim, la IQ Digital Summit Timișoara.

ADR Vest are mai multe linii de finanțare. Una este, bineînțeles, pe digitalizare, iar până la sfârșitul anului va fi lansat ghidul de consultare. Obiectivul este crearea unui portal regional unde să fie integrate toate datele care apar și să rămână în regiune, să ne interconectăm la nivel național pe diverse paliere. De asemenea mai există o componentă de Smart City care este tot una digitală. Comisia Europeană dorește ca aplicațiile să fie împărtășite de toată regiunea dacă se poate, iar aceste informații să fie puse pe o platformă.

De asemenea, ADR Vest mai are un program în domeniul educației antreprenoriale tot pe zona de digitalizare. Se mai pregătește un capital de risc tot la nivel regional cu două componente care va finanța zona de tehnologii pentru a crește la nivelul regiunii de vest.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a explicat că la primărie a fost dezvoltată o soluție digitală și acum un document se poate semna cu un singur click. De asemenea, acum, odată cu digitalizarea există și mai multă transparență. Se poate verifica unde se află un document de la prima semnătură până a ajuns la primar. Mai mult, la primărie se construiește un portal unic. A fost semnat un protocol cu RO IT. Va fi un mod de identificare unică, așa cum e la bancă, cu fața, după o poză tip buletin. Atunci nu mai trebuie să depui nici un formular, nimic, ca să primești ID-ul. Cu ID-ul fiecare timișorean se va putea identifica ca cetățean al orașului și poate accesa serviciile instituțiilor. Omul nu va mai trebui să meargă la Evidența Populației, la Finanțe, la Primărie, la orice serviciu. Atunci toate se vor putea accesa online”.

Conf. univ. dr. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a amintit despre rolul universităților în procesul digitalizării și despre necesitatea unei implicări mult mai accentuate a acestor instituții în viața comunității.

Conf. Drăgan a explicat că există o relație între cetățean și primărie, dar mai e cetățeanul virtual și primăria virtuală. Cel mai bine funcționează relația dintre cetățeanul virtual și primăria virtuală. Apar unele probleme aparente între cetățeanul fizic și cel virtual în unele cazuri, de aceea populația trebuie educată să acceseze aceste aplicații și instrumente de digitalizare. Aici pot interveni parțial universitățile să facă educație, inclusiv companiile pot organiza cursuri de educație digitală.

Probleme sunt și în relația dintre primăria fizică și primăria virtuală, dar acolo e problema decidenților să o rezolve. Legătură cea mai simplă și ușoară este între cetățeanul virtual și primăria virtuală.

Universitatea Politehnica Timișoara este foarte deschisă către comunitate, iar în acest moment are o relație foarte bună cu primăriile cu instituțiile cu mediul economic.

UPT a pus la dispoziție echipe de specialiști pe cogenerare de energie la primărie și pe partea de construcții la Consiliul Județean Timiș.

“Din punctul meu de vedere, universitățile ar putea fi folosite mai mult în interesul cetățeanului. Vorbesc la nivel de România. În Timișoara, există o relație foarte bună între universități, s-au deschis foarte mult către comunitate, în ultimii ani. Avem Alianța Timișoara Universitară care funcționează foarte bine și ajută orașul în multe proiecte”, a amintit rectorul UPT.

Alături de digitalizare, inteligența artificială a fost un alt subiect care a trezit un viu interes celor peste 800 de participanți, la IQ Digital Summit Timișoara.

A fost o sesiune intensă în care s-au prezentat soluții practice cu ajutorul cărora antreprenorii pot accelera exponențial businessul sau după caz fiecare poate rămâne performant ca individ într-o economie digitală.

Despre rolul fundamental al A.I. în viața economico-socială antreprenorul și fondatorul, Dragoș Stanca, a atras atenția că deja suntem martorii exploziei inteligenței artificiale.

Acest subiect al AI a apărut pe la sfârșitul lunii noiembrie 2022. Inteligența artificială se cercetează de peste 70 de ani, iar acum vedem rezultatele concrete. Quantum computing are zeci de ani de cercetare în spate și când va apărea s-ar putea să schimbe cu totul situația.

Dragoș Stanca a ridicat și unele întrebări provocatoare, dar a vorbit și de speranțe:

“Imaginați-vă o viteză de procesare de 1 milion de ori mai mare față de orice laptop performant existent acum. Ce se va întâmpla când vom cupla quantum computing cu inteligență artificială și cu celelalte tehnologii? Cum va arăta lumea atunci? Cum va mai arăta omul? Greu de spus! Totul e despre viteză, versus control. Vorbim de o viteză uluitoare, vorbim de o transformare exponențială a lucrurilor. Deja am depășit acel punct în care transformarea de la un salt tehnologic la altul se face în ritm exponențial, iar creierul nostru pare depășit de atâta informație.

Stanciu a mai atras atenția că aceasta este viteza cu care se dezvoltă tehnologia acum, iar din punct de vedere psihologic omul nu este pregătit pentru această dezvoltare exponențială formidabilă.

”S-ar putea să însemne sfârșitul civilizației așa cum o știm sau să apară alta mai bună sau mai puțin bună sau este momentul perfect pentru a ne lansa noi business-uri și a învăța lucrurile utile pentru noi și pentru comunitate. În toată această călătorie, nu trebuie să uităm de etică, fiindcă etica desparte omul de mașină. Fără etică, fără a ne gândi și la binele celorlalți și la binele social pe care îl facem prin invenții, lucrurile nu vor merge într-o direcție bună. Din păcate mașinile, nu sunt etice…!”, a concluzionat Dragoș Stanca.

În încheiere, el le-a mulțumit tuturor care au contribuit la organizarea exemplară a IQ Digital Timișoara.

”Le mulțumesc încă o dată pentru un nou IQ DIGITAL Summit fain tuturor celor implicați (pe scenă și în backstage), precum și celor care au fost în publicul (foarte implicat) de la Opera din Timișoara.

Ca de obicei, sunt onorat și bucuros să simt energia foarte bună din marile orașe ale țării. Bucureștiul are ce învăța de la voi. Le mulțumesc din nou partenerilor GEORGE – BCR și Vodafone, precum și colegelor și colegilor mei din echipa Upgrade 100. Continuăm!”

IQ DIGITAL Summit este organizat de echipa Upgrade100 in parteneriat cu George – o inovație BCR.

Comentarii

comentarii