Acasă Actualitate Peste 90 de hectare din judeţul Timiş vor fi împădurite

Peste 90 de hectare din judeţul Timiş vor fi împădurite

DISTRIBUIȚI

Proiecte de împădurire la Săcălaz şi Ghizela
“Ştim că în zona de şes, în special la noi, aici, în Timiş, suprafaţa împădurită este extrem de mică, nu există perdele de protecţie din arbori şi din această cauză agricultura este în suferinţă în unele zone”, spune consilierul judeţean Viorel Sasca

Consilierii judeţeni s-au întâlnit, marţi, într-o şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi au fost două proiecte care au fost votate rapid. Întreaga şedinţă a durat aproximativ zece minute. Unul dintre aceste proiecte se referă la împăduriri. Autorităţile locale pot cere finanţări pe fondul de mediu, pentru a împăduri un anumit perimetru. Consiliul judeţean joacă un rol de coordonator în cadrul acestui proiect. Practic, este o competiţie de proiecte, iar cine câştigă beneficiază de banii pentru împădurire. Împăduriri s-au mai făcut în Timiş, acum câteva luni, când Ministerul Agriculturii (la acea dată ministru fiind Ilie Sârbu) a finalizat împădurirea a 200 de hectare, la Uivar. 

Împădurim… dar deponeul?
Primele două proiecte propuse pentru a intra în competiţie se referă la împăduriri la Săcălaz şi la Ghizela – locul unde va fi făcut deponeul ecologic. Deponeu ecologic care, deşi trebuia să existe demult… încă nu s-a început construcţia. „Suma este relativ mică, de 100.000 de euro pentru competiţia din acest an, dar mai bine decât nimic. La nivelul judeţului Timiş există două propuneri de proiecte din partea comunei Săcălaz şi a comunei Ghizela. La Ghizela este vorba de o perdea de protecţie în jurul viitorului deponeu, iar la Săcălaz este un proiect care se va îmbina cu perdeaua de protecţie a Timişoarei. Este un început bun. Este de dorit să se aloce sume mai mari pentru acest gen de proiecte. Ştim că în zona de şes, în special la noi, aici, în Timiş, suprafaţa împădurită este extrem de mică, nu există perdele de protecţie din arbori şi din această cauză agricultura este în suferinţă în unele zone. Mai există încă propuneri de proiecte pe 630 de hectare şi sigur că noi, consiliul judeţean, va trebui să facem o strategie privind priorităţile de împădurire în judeţul Timiş, pe acest program”, a spus consilierul judeţean Viorel Sasca.

“Fiecare consiliu local poate să depună proiecte de împăduriri”
„La proiectele de împăduriri pe fondul de mediu se pot înscrie toate autorităţile locale, respectiv fiecare primărie care are o hotărâre a consiliului local şi care delimitează o suprafaţă din proprietatea publică sau privată a consiliului local, căreia îi creează o destinaţie pentru a fi împădurită. Judeţul Timiş are suprafaţă împădurită de aproximativ 11 la sută. În zona de vest a judeţului, suprafaţa este de sub 3 la sută. Pentru aceasta, consiliul judeţean a făcut demersuri către consiliile locale pentru a-şi identifica suprafeţe pentru a fi împădurite, pe diferite fonduri. Astăzi am dat o hotărâre de consiliu care va coordona proiectele pe fondul de mediu, pentru un mediu mai curat. Practic, sursa de finanţare pentru aceste proiecte provine din fondul de mediu. Sesiunea din acest an are loc până în 15 octombrie. Fiecare consiliu local poate să depună proiecte de împăduriri. Practic, pe acest fond se pot accesa fonduri şi de către unele asociaţii de proprietari care deţin terenuri degradate şi care doresc să le împădurească”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Adam Crăciunescu.

“2010, 2011, 2012 vor fi anii în care vom realiza împăduriri la nivelul judeţului Timiş”
„Consiliul judeţean, prin această hotărâre, devine coordonator al acestor proiecte. Pentru sesiunea din octombrie avem două proiecte – 40 de hectare pe raza localităţii Săcălaz şi 53 de hectare pe un proiect în localitatea Ghizela. Am convingerea că, la nivel de judeţ, în mandatul nostru vom realiza peste 600 de hectare de împăduriri. Sunt convins că în 2010 vom reuşi să accesăm fonduri pentru aceste două proiecte pentru care am dat hotărârea astăzi. Avem deja şi la Becicherec depusă documentaţie, la Moşniţa Nouă şi la Orţişoara. 2010, 2011, 2012 vor fi anii în care vom realiza împăduriri la nivelul judeţului Timiş”, mai spune Adam Crăciunescu.

Comentarii

comentarii