Acasă Cultura Petrecere cu discuri de vinil, la Timişoara

Petrecere cu discuri de vinil, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Distracţiile bunicilor redevin trendy…

Timişoara trăieşte din amintri… La 80 de ani de la lansarea primului disc de vinil, cel cu 33 de rotaţii pe minut, bănăţenii sunt aşteptaţi la o petrecere şi o mega expoziţie de discuri de vinil. Peste 8.000 de discuri vor fi expuse de săptămâna viitoare la Timişoara. Mii de discuri expuse în Piaţa Unirii

În perioada 14 – 27 martie, Cafeneaua D’Arc din Piaţa Unirii va găzdui o impresionantă expoziţie de discuri de vinil – „DISCover Vinil”. Cea mai mare parte a discurilor, peste 8.000 de bucăţi, aparţin disc-jockey-ului Bogdan Puriş. Evenimentul de la Timişoara ce vrea să prezinte adevărata personalitate a vinilului are parte de discuţii pe această temă între muzicieni şi promotori. Cireaşa de pe tort va fi pusă vineri, 18 martie, tot în Cafeneaua D’Arc din Timişoara. Aici, de la ora 22, va începe un party al discurilor de vinil. Zoltan Varga şi Bogdan Puriş vor fi amfitrionii unei petreceri nemaivăzute. „Vinilurile nu le furi de pe net! După viniluri te duci acolo unde vin şi alţi colecţionari sau audiofili. Există târguri şi magazine de viniluri în lumea largă. Îţi poţi alege ediţia sau varianta de editare, varianta de copertă, varianta de material (există şi discuri care nu sunt negre; pot avea o altă culoare sau pot prezenta o anumită imagine). Există ediţii rare, ediţii cu autograf, ediţii retrase de pe piaţă. Orice artist care se respectă îşi scoate şi un album pe vinil. Pentru că vinilul oferă unicitate”, spune Mihaela Purec, unul dintre organizatorii evenimentului de la Timişoara.

Discurile de vinil şi Disc-Jockey-ii – istorie comună

În 1931, RCA Victor a lansat primul disponibil comercial record de vinil pe joc. Aceste discuri revoluţionare au fost concepute pentru redare la 33 rpm. Noţiunea de Disc-Jockey a apărut imediat, în 1935, inventată de comentatorul american Walter Winchell (o combinaţie între disc, referindu-se la înregistrările de tip disc, şi jockey, care este un operator al unei maşini). Spre deosebire de un mp3-jockey, un disc-jockey chiar mânuieşte muzica. Pe discul vinil vezi exact unde începe şi unde se termină o piesă. Ai senzaţia fizică de contact nemijlocit. Unii DJ chiar fac semn pe suprafaţa discului pentru a le fi mai uşor când lucrează. Un vinil-jockey suplimentează şi nuanţează senzaţiile şi sentimentele provocate de muzică şi vizual. O copertă de disc vinyl, de 30X30 cm, ţinută în mână sau pusă pe un suport, e o completare grafică adusă sunetului. Practic e un show pe care-l oferă, la care chiar se munceşte.

 

Comentarii

comentarii