Acasă Actualitate Placă în memoria atentatului terorist de la Opera din Timișoara. Patru persoane...

Placă în memoria atentatului terorist de la Opera din Timișoara. Patru persoane au murit în 1938

DISTRIBUIȚI

Primăria a amplasat pe clădirea Palatului Culturii din Timișoara o placă comemorativă care amintește de atentatul terorist din 26 noiembrie 1938, când patru persoane au murit și 72 au fost rănite. Atentatul a fost comis de un membru al Gărzii de Fier, în timpul spectacolului „Cea părăsită și baroana“, susținut de actrița evreică Sidy Thal.

“Astăzi, în 26 noiembrie, sunt exact 85 de ani de când în această clădire a fost un atentat, în timpul unui spectacol în limba idiș. În acest atentat au murit patru oameni. Cu doar trei săptămâni înainte de atentat, în Germania a fost acea <Noapte de cristal>, împotriva magazinelor evreilor, sinagogilor, iar acest virus foarte repede s-a răspândit în toată Europa, s-a dat liber la astfel de atacuri. Un tânăr din Oțelul Roșu, angajat la CFR, a aruncat două grenade de pe balconul Operei. A fost o acțiune planificată și asumată de Garda de Fier care avea o celulă importantă, la Politehnică”, a spus primarul Dominic Fritz.

Ideea de a marca acest eveniment a plecat de la jurnalistul și publicistul timișorean William Totok, care trăiește la Berlin, cel care a avut ocazia să cerceteze în premieră, în 2021, documentele legat de atentat, aflate în arhivele de la CNSAS.

“William Totok a vizitat Timișoara în urmă cu ceva timp și m-a întrebat de ce nu avem o placă comemorativă. Am preluat această idee și iată că astăzi, 85 de ani mai târziu, suntem aici să dezvelim această placă”, a mai spus Fritz.

La eveniment au participat și rabinul Tvika Kfir, care a rostit o rugăciune, și președintele Comunității Evreilor din Timișoara, Luciana Friedman.

“E un episode mai puțin cunoscut, o întâmplare despre care și eu am auzit de la bunici, în copilărie. Când suntem mici nu dăm mare importanță poveștilor auzite de la bunici. Era perioada dinainte de al Doilea Război Mondial, era perioada Nopții de Cristal, a legislației antisemite, iar apoi au venit lucruri rele peste comunitatea evreilor. Suntem mândri că suntem în Timișoara, unde se poate întâmpla acest eveniment, unde ne simțim mereu acasă. Este important să ținem memoria vie”, a spus Luciana Friedman.

Timișoreanul Andrei Schwartz activează în Congresul Internațional al Evreilor, expert în antisemitism, a vorbit despre această problemă.

“Din păcate toți evreii sunt experți în antisemitism. Antisemitismul nu e o problemă care se rezumă a fi doar a evreilor. Este problema societății. Este o hârtie de turnesol a sănătății unei societăți. Din păcate antisemitismul există în varii forme. Nu doar în extrema dreaptă, nu doar în extrema stângă, vedem în formele islamului. Sunt persoane care se consider atei care manifestă antisemitism și din păcate vedem acest lucru și acum, în aceste săptămâni, după masivul atac din 7 octombrie din Israel. Da, este o problemă a societății. Felicit primăria Timișoara pentru faptul că inițiativa a venit de la ei, nu de la Comunitatea Evreilor”, a spus Andrei Schwartz.

În anul în care Timișoara este Capitală Culturală a Europei, povestea atentatului a fost pusă în scenă într-un spectacol de teatru pregătit de Teatrul German de Stat, după textul tânărului dramaturg Thomas Perle.

Comentarii

comentarii