Acasă Eveniment Planuri pentru programul transfrontalier România-Ungaria 2014-2020

Planuri pentru programul transfrontalier România-Ungaria 2014-2020

DISTRIBUIȚI

Marian Vasile sedinta RO HUMarian-Constantin VASILE, vicepreședintele liberal al Consiliului Judeţean Timiș, a fost prezent înainte de sfârşitul anului trecut la ședinta de planificare strategică a programului transfrontalier România-Ungaria 2014-2020, în calitate de reprezentant oficial al județului pe acest resort.

La întâlnire au participat reprezentații celor opt judeţe de pe graniță, ai celor două Guverne, ai Autorităţii de Management a programului, ai euroregiunii DKMT și firme de consultanță. În cadrul negocierilor, care au fost purtate pentru mai mult de 6 ore, au fost convenite de principiu două dintre cele patru obiective tematice care vor crea cadrul finanțărilor pentru perioada 2014-2020, fiind cunoscut faptul că, pe viitor, Comisia Europeană a cerut concentrarea eforturilor de implementare, aceasta însemnând o selecție de patru obiective tematice din cele 11 definite în total de Comisia Europeană. Cele două obiective agreate au fost: protecţia mediului şi utilizarea eficientă a resurselor (cu componente de management a apei și a destinațiilor turistice cu caracter istoric şi natural) şi promovarea transportului durabil (cu componente de mobilitate transfrontalieră şi dezvoltarea de legături la reţeaua europeană TEN-T). Celelalte două obiective nu au putut fi tranșate, delegațiile având deocamdată poziţii diferite.

Descentralizare la nivelul graniţei

Un alt aspect demn de menţionat este intenţia anunţată de luni de zile a Guvernului României de preluare la Bucureşti a Autorităţii de Management şi a Secretariatului Tehnic, cele două entităţi fiind în Ungaria pentru perioada 2007 – 2013. Delegaţia ungară a venit însă cu o altă propunere în această întâlnire şi anume de descentralizare a celor două entităţi la nivelul zonei graniţei. Această propunere a fost făcută de către vicepreşedintele CJ Timiş, liberalul Marian-Constantin VASILE, acum un an. Vasile a făcut lobby activ timp de şase luni pentru această iniţiativă, pe ambele părţi ale graniţei româno-ungare, reuşind ca în şedinţa dedicată programului HURO din februarie 2013 să determine şapte din şapte judeţe româneşti şi ungureşti prezente să voteze pentru această soluţie. “Motivaţia pentru această formulă a fost tendinţa generală a Uniunii Europene de descentralizare, astfel încât autorităţile locale să îşi gestioneze singure priorităţile. Iniţiativa a căzut însă din cauza discuţiilor ulterioare purtate la nivel politic. Interesant este că Guvernul ungar, iniţial reticent la o astfel de soluţie, a revenit asupra ei şi a făcut propunerea descentralizării. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această propunere, preluarea pe graniţă presupunând multe aspecte, inclusiv patrimoniale, Guvernul român dorind preluarea la Bucureşti”, a precizat Marian-Constantin VASILE.

Comentarii

comentarii