Acasă Actualitate PNL Timiș îl acuză pe primarul Dominic Fritz că pierde 113 milioane...

PNL Timiș îl acuză pe primarul Dominic Fritz că pierde 113 milioane de lei din fonduri europene

DISTRIBUIȚI

Liberalii timișeni sunt extrem de supărați pe administrația Fritz și susțin că 113 milioane lei din fonduri europene ar fi pierduți, respectiv 30 de proiecte sunt nefinalizate sau nefuncționale, că există contracte reziliate, plus ”scuze patetice ale primarului Dominic Fritz în plenul Consiliului Regional de Dezvoltare”. Acesta este, conform liberalilor, bilanțul activității USR la Primăria Timișoara.

“Incapacitatea administrativă a lui Dominic Fritz afectează dezvoltarea Timișoarei, sfidează nevoile timișorenilor și ne îngroapă în rușine. În fața colegilor din întreaga regiune, confruntat cu hemoragia banilor europeni din Primăria pe care o conduce, Fritz s-a plâns de greaua moștenire, adică de cele 42 de proiecte contractate în cadrul Programului Operațional Regional Vest de către administrația Robu. Ne este clar tuturor, chiar și Dominic Fritz a recunoscut public: nu poate să implementeze. Dacă nu este în stare să finalizeze ce i-a venit de-a gata în brațe, să îi lase să se ocupe pe cei care au scris zecile de proiecte și au obținut finanțare pentru ele”, a spus Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Liberalii susțin că administrația USR condusă de Dominic Fritz ”a neglijat sănătatea, educația, cultura și confortul termic al timișorenilor”.

”Reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii ambulatoriului O.R.L. din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgențe nu s-au întâmplat. Proiectul de extindere, modernizare și echipare a ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Timișoara este introdus de Fritz în categoria “nefuncționalelor”. Colegiul Tehnic Ungureanu, Școala Generală nr. 30, chiar și Liceul Waldorf unde s-a lipit cu nesimțire de munca părinților, sunt propuse pentru “etapizare”, adică nu a făcut lucrările bugetate, dar în loc să recunoască dezastrul cauzat, ascunde mizeria sub preșul unui nou exercițiu financiar. Cea mai mare parte din anveloparea blocurilor gândită de administrația Robu este neexecutată, iar contractele pentru regenerarea fizică, economică şi socială a cartierelor Ronaţ și Freidorf sunt reziliate”, este opinia PNL Timiș.

De asemenea, aceștia spun că ”în loc să se concentreze pe administrație, să nu piardă banii europeni și să finalizeze aceste proiecte până în 31 decembrie 2023, dată impusă de reglementările europene, primarul Dominic Fritz duce lupte imaginare și lucrează la imaginea sa de justițiar de carton”.

Nica mai susține că ar fi oferit ajutorul său conducerii primăriei, încercând să colaboreze cu reprezentanții acesteia.

“Sunt îngrijorat de starea deplorabilă în care a adus Primăria, am încercat să îl ajut, am făcut tot posibilul să colaborăm. Într-o vreme aveam întâlniri periodice tocmai pentru a ne pune de acord în interesul orașului, dar pe măsură ce lunile au trecut, s-a izolat tot mai tare, a predat atribuțiile către oameni lipsiți de experiență, iar acum, spre sfârșitul mandatului, iată, apar dimensiunile daunei create. Doar timișorenii îl mai pot opri pe Dominic Fritz. Timișoara merită și poate mai mult decât atât”,  a concluzionat Alin Nica, președinte PNL Timiș și președinte al Consiliului Județean.

Potrivit datelor oficiale prezentate de ADR Vest miercuri la Timişoara, în şedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, cele mai multe proiecte ce trebuiau finalizate de către administraţia Fritz, dar care au fost fie abandonate, fie au rămas nefinalizate, sunt din zona de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe, din sfera medicală sau din cea a educaţiei.
 
Deja, Primăria Timişoara a pierdut 10,1 milioane lei prin rezilierea a doua proiecte: Centru Multifuncţional din cartierul Ronaţ şi Centru Multifuncţional din Freidorf. La acestea se adaugă alte 73 de milioane de lei (estimarea privind suma rămasă după 31.12.2023 pentru proiectele care nu sunt propuse pentru etapizare), iar în cazul în care nu se va aproba etapizarea altor proiecte (adica obţinerea de noi fonduri pe exerciţiul bugetar următor), atunci se mai pierd alte aproximativ 31 de milioane de lei.

Comentarii

comentarii