Acasă Eveniment Polițiștii răniți în timp ce transportau un urmărit național vor primi despăgubiri...

Polițiștii răniți în timp ce transportau un urmărit național vor primi despăgubiri uriașe de la educatoarea care a provocat accidentul

DISTRIBUIȚI

Educatoarea din Reșița care în urmă cu șase ani a provocat din cauza neatenției un accident rutier pe raza orașului Oțelu Roșu, în care a fost implicată o mașină de poliție aflată în misiune, a primit o pedeapsă neprivativă de libertate și a fost obligată la plata unor importante sume de bani reprezentând daune morale.

Curtea de Apel Timișoara a dat verdictul final în cazul accidentului petrecut în 21 aprilie 2016, la intrarea în Oțelu Roșu dinspre Hațeg. Trei polițiști se deplasaseră pe raza localității Vama Marga pentru a-l reține pe Cătălin Mihuț Adam, urmărit național pentru infracțiuni la regimul rutier în urma cărora avea de executat o pedeapsă privativă de libertate. În timp ce acesta era condus încătușat spre sediul Poliției din Oțelu Roșu, autospeciala având în funcțiune sistemele luminoase și acustice specifice s-a izbit violent de un Citroen care trecuse ușor axul median al șoselei, condus de o tânără de 22 de ani la acea vreme. Experții au stabilit că polițistul de la volan nu avea cum să evite producerea accidentului și că, la rândul său, acesta a trecut de axul central al drumului doar pentru că a realizat că astfel va reduce gravitatea consecințelor impactului. Practic, conducătorul auto al autospecialei de poliție a încercat să evite impactul, să ocolească mașina educatoarei, prin partea stângă, în dreapta sesizând un stâlp din beton care ar fi generat consecințe mult mai grave. Leziunile suferite ce cei trei polițiști nu le-au pus viețile în pericol, dar au necesitat sute de zile de îngrijiri medicale, iar în cazul unuia dintre ei s-a reținut un prejudiciu estetic permanent. În urma expertizelor și celorlalte probe de la dosar procurorul de caz a stabilit culpa exclusivă a șoferiței de pe Citroen în producerea accidentului, în ciuda faptului că tânăra, cealaltă pasageră și urmăritul național din mașina poliției au contestat faptul că polițiștii ar fi folosit sistemul acustic. Dar și a faptului că educatoarea a invocat culpa polițistului. Atitudinea sa a fost considerată nesinceră.

Judecătoria Caransebeș a găsit-o vinovată pe tânără pentru vătămare corporală din culpă și a pedepsit-o cu un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. De asemenea, a obligat-o să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Reșița ori Primăria Caransebeș. Totodată, instanța a obligat la plata unor importante daune morale și materiale. Câte 30.000 de euro pentru doi dintre polițiști și 50.000 de euro pentru cel de-al treilea, care a suferit leziuni mai grave, a considerat Judecătoria Caransebeș, reprezintă „o compensare echitabilă a suferinței cauzate părților civile prin săvârșirea infracțiunii, fără a constitui și o îmbogățire fără justă cauză”.

Pentru că soluția magistraților caransebeșeni a nemulțumit, s-a ajuns în cale de atac la Curtea de Apel Timișoara. Aici, pentru polițistul care a tras cel mai mult în urma accidentului, instanța a majorat cuantumul daunelor morale de la 50.000 de euro la 75.000 de euro. În rest, sentința primei instanțe a rămas neschimbată. „După aproape 6 ani de la producerea nefericitului accident avem o soluție definitivă. S-a găsit vinovată conducătoarea auto, pentru care instanța a dispus o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere. Clientul meu, unul dintre cei doi polițiști aflați pe bancheta din spate, a fost despăgubit cu o sumă modică în primă instanță, având în vedere suferințele pe care a fost obligat să le îndure. S-a admis însă apelul și la Curtea de Apel s-au acordat despăgubiri reale, ce au în vedere gradul de suferință. Salut decizia Curții, este o soluție temeinică. Doar apelul nostru a fost admis, toate celelalte fiind respinse de către instanță!”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

Sursa: expressdebanat.ro

Comentarii

comentarii