Acasă Actualitate Post, dietă și sănătate trupească și sufletească, în Postul Paștelui

Post, dietă și sănătate trupească și sufletească, în Postul Paștelui

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, la sediul Facultății de Litere, Istorie și Teologie al Universității de Vest din Timișoara, a avut loc cea  de a treia conferință prepascală din anul 2024 – Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

La întâlnire au participat studenți teologi, cadre didactice de la Catedra de Teologie, precum și un public larg. Din partea conducerii Facultății de Litere, Istorie și teologie a participat Lect. univ. dr. Andrei Stavilă, prodecan.

Conferința s-a desfășurat în sala Rotonda a instituției de învățământ universitar, începând cu ora 18.00 și a fost susținută de către conf. univ. dr. Lavinia Bratu,  de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Lavinia Bratu a prezentat tema „Postul-factor determinant al sănătății sufletești și trupești”.

Întâlnirea a fost deschisă de către pr. conf.dr. Gavril Trifa, care a făcut o scurtă prezentare a temei și invitatei. Acesta a precizat faptul că este a doua întâlnire cu a dnei Bratu cu studenții teologi timișeni, prima având loc în urma cu cinci ani. De asemenea, Părintele profesor a subliniat importanța temei abordate, legat și de faptul că întâlnirea are loc în perioada binecuvântată a Postului Mare, când suntem chemați cu toții să cugetăm mai profund asupra raporturilor dintre asceza trupească și cea duhovnicească.

Conf. univ. dr. Lavinia Bratu  a prezentat tema amintită într-un mod cu totul special, folosindu-se atât de cercetările științifice recente, cât și de numeroase referințe biblice și patristice. Participanții la întâlnire au avut astfel ocazia de a descoperi că, în foarte mare parte, concluziile cercetării științifice în domeniu reiterează pe de o parte îndemnurile și cugetările părinților, iar pe de altă parte practicile cotidiene ale înaintașilor noștri. După prezentarea temei a urmat o sesiune de dialog și de întrebări, implicând publicul participant.

După încheierea sesiunii de întrebări, Corul studenților teologi, dirijat de către Pr. asist. asoc. drd. Laurian Popa, a interpretat un mănunchi de imne specifice Postului Mare. Atmosfera evenimentului a fost una încărcată de emoții duhovnicești, participanții exprimându-și dorința  ca astfel de întâlniri să fie organizate mai des.

 

Comentarii

comentarii