Acasă Actualitate Povestea fabricilor Pasmatex, Elba, Halele Timco şi a Turnului de apă din...

Povestea fabricilor Pasmatex, Elba, Halele Timco şi a Turnului de apă din Iosefin

DISTRIBUIȚI

1elba-1Element central al vieţii din Timişoara, industria a animat viaţa cotidiană a mii de muncitori timp de două secole şi a modelat un peisaj urban aparte pe care se cuvine să-l păstram şi să-l punem în valoare.

 

Oraşul, de tradiţie comercială începând cu secolul al XVIII-lea, a văzut organizându-se în jurul său o viaţă industrială intensă, dând naştere unui remarcabil patrimoniu, unic în România. Mutaţiile economice generează o renaştere urbană, un veritabil subiect de studiu. Abordarea patrimonială se află în centrul reflecţiilor despre renaşterea şi, în special, viitorul acestor foste centre industriale. Demolare, conservare, reutilizare sunt cuvintele cheie care răsună în urechile decidenţilor şi investitorilor. Timişoara şi cartierele sale vechi oferă posibile chei de rezolvare ale acestei dificile ecuaţii. Ce rămâne, aşadar, din aceste ateliere, depozite, fabrici după încetarea sau reorganizarea activităţii? Înscriindu-se într-o căutare de indicii, proiectul Poveştile fabricilor îşi propune să se intereseze asupra perspectivelor lăsate de acest patrimoniu industrial.

Institutul Francez din Timişoara a invitat-o la Timişoara pe artista fotograf Floriane Spinetta în rezidenţă, în primăvara acestui an. Cu această ocazie a fost organizat un workshop în cadrul căruia artista a lucrat cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design din Timişoara, vizitând şi fotografiind fabricile Pasmatex, Elba, Halele Timco şi Turnul de apă din Iosefin. Rezultatul acestor reflectări de echipă va putea fi admirat în cadrul unei expoziţii de grup (fotografie şi instalaţie) în perioada 19 octombrie – 30 noiembrie 2016 la Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica din Timişoara (bd. Vasile Pârvan nr. 2), pe un fundal muzical realizat de Ovidiu Pleşa. Vernisajul expoziţiei este miercuri, 19 octombrie la ora 17.
Accesul este gratuit.
Expoziţia poate fi vizitată la Biblioteca Universităţii Politehnica graţie parteneriatului dintre Institutul Francez din Timişoara şi Universitatea Politehnica din Timişoara şi datorită implicării active a arhitectului Mihai Donici şi a studenţilor săi –a explicat Ingrid Diac, PR Institutul Francez Timişoara. Proiectul Poveştile fabricilor este propus de o echipă pluridisciplinară din Franţa: Floriane Spinetta – fotograf şi Aymeric Jeudy – istoric.

Comentarii

comentarii