Acasă Actualitate Preşedintele Obama le mulţumeşte timişorenilor

Preşedintele Obama le mulţumeşte timişorenilor

DISTRIBUIȚI

“Ce faceţi aici în Timişoara scoate în evidenţă faptul că vă construiţi propria statuie a libertăţii”

La Instituţia Prefectului Timiş s-au întâlnit vineri zece ambasadori acreditaţi în România reprezentând trei continente pentru a sublinia importanţa Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă ce se află la Timişoara. Printre aceşti ambasadori s-a aflat şi Excelenţa Sa Mark H. Gitenstein – ambasadorul Statelor Unite ale Americii – care a transmis un mesaj timişorenilor din partea preşedintelui SUA Barack Obama. “Aduc un mesaj din partea preşedintelui SUA Barack Obama. Un mesaj cetăţenilor Timişoarei. Suntem extrem de mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Timişoara. Este extrem de încântător să constatăm că la 20 de ani după Revoluţia din Timişoara România se încadrează pe calea democraţiei. Este un act de generozitate şi compasiune. Ceea ce există în Timişoara nu face decât să reliefeze paşii urmaţi pe calea democraţiei. Aveţi o poziţie clară şi dreaptă pentru ceea ce aţi făcut şi ceea ce urmează să faceţi. Ce faceţi aici în Timişoara scoate în evidenţă faptul că vă construiţi propria statuie a libertăţii, ce poate fi văzută de la mii de mile distanţă şi bineînţeles în SUA”, a transmis Ambasadorul SUA mesajul venit din partea preşedintelui Barack Obama.

398 de refugiaţi au tranzitat până acum centrul din Timişoara

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă funcţionează la Timişoara şi are o capacitate de 300 de locuri. Perioada maximă de şedere a refugiaţilor în acest centru este de şase luni. Obligaţiile Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) sunt de a acoperi toate cheltuielile legate de şederea refugiaţilor pe teritoriul României, respectiv în Centrul de Tranzit pentru Refugiaţi de la Timişoara, de a comunica lista persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecţie Ministerului Administraţiei şi Internelor şi de a depune toate eforturile pentru urgentarea transferului în afara României a oricărei persoane care nu a fost relocată în termenul prevăzut. Numărul total de refugiaţi care a tranzitat centrul din Timişoara este de 398 din care 38 de refugiaţi din Eritrea, 139 de refugiaţi din Sudan, 177 de refugiaţi din Palestina şi 43 de refugiaţi din Etiopia.

“Vă mulţumesc că vă număraţi printre aceia care şi-au arătat sprijinul faţă de acest demers”

Reprezentantul UNHCR în România Machiel Salomons a declarat că speră ca acest centru din Timişoara să servească drept inspiraţie pentru alte state în crearea de platforme similare, precum şi centrele temporare din Republica Slovacă şi Filipine, dar şi în stabilirea unor programe naţionale de relocare. “Peste zece delegaţii diferite compuse din ambasadori, secretari de stat şi reprezentanţi ai ţărilor de relocare, tradiţionale dar şi viitoare au vizitat acest centru până în prezent. Vă mulţumesc că vă număraţi printre aceia care şi-au arătat sprijinul faţă de acest demers”, a declarat Machiel Salomons.

Comentarii

comentarii