Acasă Actualitate Prefectul de Timiş atacă taxa de tranzit a Timişoarei

Prefectul de Timiş atacă taxa de tranzit a Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Consiliul Local Timişoara a hotărât ca autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone ce tranzitează Timişoara să plătească o taxă de 200 de lei. Prefectul de Timiş nu este însă de acord cu această hotărâre a consiliului local şi spune că este una discriminatorie. Asta pentru că cei din Timiş sunt scutiţi de plata unei asemenea taxe. Mircea Băcală a prezentat şi o directivă a Uniunii Europene prin care se spune că taxele se aplică fără discriminare directă sau indirectă. De asemenea, prefectul a mai prezentat un articol din Constituţia României care spune că instituţiile statului sunt obligate să ducă la îndeplinire prevederile europene. “România este membră a Uniunii Europene din 2007 şi astfel a semnat toate tratatele şi acordurile cu UE, fiind obligată să-şi asume toate angajamentele. Serviciul juridic din cadrul prefecturii a concluzionat faptul că avem motive de a ataca în contencios această hotărâre de consiliu local. Noi ne pronunţăm asupra legalităţii acesteii hotărâri de consiliu local şi orice altă interpretare nu o pot pune în discuţie”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală.

Banii încasaţi din taxa de tranzit vor fi folosiţi exclusiv la repararea drumurilor Timişoarei

Hotărârea consiliului local a fost adoptată anul trecut şi are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010. Astfel, în Timişoara se plăteşte o taxă de tranzit în valoare de 200 de lei pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, în cazul persoanelor fizice sau juridice care nu au domiciliul sau sediul în judeţul Timiş şi care traversează municipiul Timişoara. Timişenii nu vor trebui să achite noua taxă. Aceştia vor primi de la Primăria Timişoara tichete gratuite reprezentând taxa de tranzit. Aceste tichete le vor primi în cazul în care nu au datorii la bugetul local. Banii încasaţi din taxa de tranzit vor fi folosiţi exclusiv la repararea drumurilor Timişoarei.

“Este o hotărâre de consiliu local care stabileşte o taxă discriminatorie”

Dacă prefectul atacă această hotărâre de consiliu local în contencios-administrativ, şi spune că o va face, aceasta se suspendă pe durata procesului. “Este o hotărâre de consiliu local care stabileşte o taxă discriminatorie. Celelalte plătesc, Timişul nu. S-ar putea ca mâine (n.r. joi) să depunem atacul în contencios-administrativ. Dacă atac în contencios se suspendă de drept. Dacă modifică hotărârea şi va fi aplicată şi celor din Timiş voi fi de acord cu ea”, mai spune prefectul.

“Nu este o taxă de utilizare a drumurilor din Timişoara, este o taxă de tranzit”

Reprezentanţii primăriei spun că nu este vorba de discriminare deoarece este vorba de o taxă de tranzit, nu de utilizare a drumurilor! “Nu poat4e fi aplicată cetăţeanilor Timişoarei. Nu este o taxă de utilizare a drumurilor din Timişoara, este o taxă de tranzit. E o dovadă de rea-voinţă atacarea acestei hotărâri. Nu putem decât să ne gândimn că domnul prefect încearcă prin orce mijloace să blocheze încasarea unor bani care ar putea duce la reabilitarea drumurilor Timişoarei. Dacă ar fi fost atât de îngrijorat de “discriminarea” pe care o provoacă această taxă ar fi atacat această hotărâre din luna mai”, spune Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara.

Comentarii

comentarii