Acasă Actualitate Prefectul de Timiş cere anularea unor hotărâri de consiliu local privind interzicerea...

Prefectul de Timiş cere anularea unor hotărâri de consiliu local privind interzicerea exploatării gazelor de şist

DISTRIBUIȚI

prefectura timis

EXCLUSIV

Câteva comune din judeţul Timiş şi-au luat măsuri de precauţie în privinţa gazelor de şist. Consiliile locale au adoptat hotărâri prin care se interzic explorarea şi exploatarea gazelor prin metode neconvenţionale.

Deciziile nu au fost pe placul Instituţiei Prefectului Timiş, reprezentantul guvernului în teritoriu, care le-a cerut administraţiilor locale să anuleze hotărârile considerate ilegale.

Se va ajunge în instanţă

dogariuPrefectul de Timiş, Eugen Dogariu, susţine că hotărârile de consiliu local sunt ilegale, pentru că se referă la resurse aflate în administrarea guvernului. Dacă legislativele locale nu vor dori să dea curs cererilor venite de la prefectură, se va ajunge în instanţa de contencios administrativ (instanţa care are competenţe în domeniul hotărârilor luate de autorităţile publice).

Am solicitat reevaluarea hotărârilor datorită faptului că prin hotărâre de consiliu local nu poate fi administrat patrimoniul statului român. Bogăţiile subsolului sunt ale statului român, iar administrarea lor se face prin hotărâre de guvern. Dacă sunt respinse cererile, o să vedem pe ce motiv şi probabil o să mergem în contencios administrativ. Rolul prefectului este să verifice de legalitate actele emise de autorităţile locale. În momentul acesta, pe mine mă interesează ca actele pe care ei le emit să respecte legea. Ce se întâmplă după aceea e o discuţie viitoare. Sunt mai multe comune din Timiş în situaţia asta. Am trimis vreo cinci sau şase cereri către consiliile locale”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, prefectul Eugen Dogariu.

Consiliul Local Moşniţa Nouă a refuzat să anuleze hotărârea

Prima comună din Timiş care a adoptat o hotărâre de interzicere a gazelor de şist a fost Moşniţa Nouă. În martie 2013, imediat după realizarea unor prospecţiuni geologice la Sânmihaiu Român, Consiliul Local Moşniţa Nouă a interzis „darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publică sau privată a comunei în scopul explorării – dezvoltării – exploatării gazelor de şist prin metoda neconvenţională”. De asemenea, legislativul local a interzis „eliberarea de avize, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în vederea amplasării de construcţii, sonde de extracţie a gazelor de şist”.

ioan sorincauCererea de anulare a hotărârii a venit la aproape un an de la momentul votului şi s-a lovit de un refuz categoric din partea aleşilor locali din Moşniţa Nouă. Principalul motiv invocat de aceştia este riscul contaminării apei din puţurile de alimentare pentru Timişoara.

În şedinţa de consiliu local din 30 ianuarie 2014, am prezentat adresa primită de la prefect, prin care ni se cerea să revocăm Hotărârea de Consiliu Local numărul 25 din 27 martie 2013. Consilierii, în unanimitate, au considerat că nu este oportună anularea hotărârii, deoarece în Moşniţa Nouă sunt puţuri de adâncime din care este alimentată cu apă potabilă Timişoara şi nu vrem să punem în pericol sănătatea vecinilor noştri. În cazul în care hotărârea va fi atacată, suntem pregătiţi să ne prezentăm în contecios administrativ să ne apărăm punctul de vedere”, a declarat Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă.

În ţară există deja câteva precedente în acest domeniu. Consilii locale din mai multe judeţe au adoptat hotărâri de interzicere a gazelor de şist, însă acestea au fost anulate de instanţele de judecată, la sesizarea prefecturilor.

Citeşte şi:

Guvernul a dat liber la exploatarea gazelor la Periam și Biled

ADX Energy: În Timiș nu există gaze de şist

Prospecţiuni SA va produce în Timiş 10.000 de explozii pentru descoperirea de gaze naturale şi petrol

În Timiş încep prospecţiunile după petrol

Prospecţiunile seismice din Timiş au fost oprite

Firma Prospecţiuni nu a informat ARPM Timişoara despre explorările din Sânmihaiu Român

Firma lui Tender a primit interzis la Sânmihaiu Român

Comentarii

comentarii