Acasă Actualitate Premieră: Robotul de la Spitalul Județean Timișoara i-a ajutat pe doctori să...

Premieră: Robotul de la Spitalul Județean Timișoara i-a ajutat pe doctori să îndepărteze o tumoare esofagiană

DISTRIBUIȚI

operatione 1

O operație în premieră pentru această parte de țară a avut loc la Spitalul Județean Timișoara.

Unui pacient i-a fost îndepărtată o tumoare cu ajutorul robotului chirurgical Da Vinci. Robotul a pătruns în locuri unde chirurgii greu ajung, iar operația a fost minim invazivă. Cu ajutorul acestui robot, alintat „Leo” și pe nume „Da Vinci”, chirugii din Timișoara au reușit să îndepărteze tumoarea esofagiană a unui pacient de 64 de ani. Pacientul s-a recuperat rapid în urma acestei operații.
Formațiunea tumorală a pacientului a fost situată într-o zonă dificil de abordat de mâna unui chirurg. Dirijat de la o consolă de cei doi chirurgi – doctor Ciprian Duță și doctor Dan Brebu, cu o echipă de aproximativ 20 de cadre medicale în spate, robotul i-a ajutat pe medici să facă o operație de succes, minim invazivă.

 

„Operația clasică ar fi însemnat deschiderea toracelui, a abdomenului, o operație care este extraordinar de grea, se deschid două regiuni anatomice. Având acest robot, care a permis o manevrabilitate deosebită, profesorul Duță împreună cu doctorul Brebu au făcut această intervenție, care cred că s-a mai făcut doar la Fundeni, dar în restul țării nu s-a mai făcut. Operația a fost minim invaziză, nu a fost nevoie de niște deschideri mari”, a spus prof. dr, Lazăr Fulger, șeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Județean Timișoara.

„Unul dintre multele avntaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spații extrem de mici. Poți să lucrezi cu precizie în spații extrem de mici, s-a putut face această operație din sfera abdominală mergând în sus, în torace, cu acest aparat”, a spus doctorul Duță.

„Timpul de abord al acestei afecțiuni poate fi fie pe cale abdominală. Normal, în cazul operației clasice, există o incizie foarte mare, peste care pacienți trec destul de greu, cu dureri mari și de lungă durată”, a spus doctorul Brebu.

La ora actuală sunt efectuate peste 70 de intervenții cu robotul performant de la Spitalul Județean din Timișoara, care se află aici din anul 2015.

Comentarii

comentarii