Acasă Cultura Premieră! Ziua națională a lecturii, la Timișoara

Premieră! Ziua națională a lecturii, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marți, 15 februarie 2022, la Școala nr. 2 din Timișoara, dar și în alte unități școlare din județ, s-a marcat Ziua națională a lecturii, în premieră.

Ministerul Educației a decis că, începând cu 2022, România să aibă o zi națională, destinată lecturii. Astfel, programul în clase se va modifica astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, profesorii vor organiza, la clasa unde este prezent, activități de lectură cu toți preșcolarii și elevii.

În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

Obiectivul urmărit este promovarea lecturii ca obicei cotidian și nu implică discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

În această activitate culturală au fost invitate și bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ.

”Recomandăm asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.

Încurajăm școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți. Cititul ne oferă o stare de calm, stimulând concentrarea și răbdarea”, este mesajul Ministerului Educației.

 

Comentarii

comentarii