Acasă Actualitate Preoții din Lugoj, Făget și Sânnicolau Mare, reuniți la o mare conferință,...

Preoții din Lugoj, Făget și Sânnicolau Mare, reuniți la o mare conferință, în frunte cu ÎPS Ioan

DISTRIBUIȚI

În prezența ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, la biserica „Învierea Domnului” din municipiul Lugoj a avut loc conferința semestrială cu preoții din protopopiatele Lugoj, Făget și Sânnicolau Mare, luni 15 aprilie.

Consacrată Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, această conferință a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, avându-i alături pe părintele vicar Ionel Popescu, pe părintele consilier eparhial bisericesc Mircea Szilagiy și pe părinții protopopi Ionuț Furdean ( Lugoj), Dorin Covaci ( Făget) și Marius Podereu (Sânnicolau Mare).

Invitați speciali la această întâlnire preoțească au fost Dr. Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România și Dr. Mircea Șerpe de la Spitalul Municipal Lugoj.

Lucrările conferinței au debutat cu slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, după care a urmat predica rostită de preotul Liviu Ionuț Lacatâș de la parohia Bucovăț, protopopiatul Făget.

În continuare, preoții referenți, Emanuel-Ioan Pavel de la parohia Balinț, protopopiatul Lugoj, Florin Ovidiu Carp de la parohia Bunea Mare, Dumitru Crașovan de la parohia Cladova, protopopiatul Făget și Svetozar Mladenov de la parohia Pesac, protopopiatul Sânnicolau Mare au susținut referatele pregătite, în care au insistat asupra particularităților pastorației bolnavilor din parohiile în care păstoresc.

Din cele prezentate, reiese că preoții au implicat și implică  membrii consiliului și ai comitetului parohial în acțiunile de îngrijire a credincioșilor bolnavi. Demnă de semnalat este inițiativa de a-și desfășura activitățile pastorale cu ajutorul copiilor și al tinerilor din grupurile de cateheză, care au răspuns prompt la chemarea de a-i ajuta pe  bolnavi.

Părintele Mitropolit Ioan a dat apoi cuvântul medicului Gheorghe Borcean, chirurg la Spitalul Municipal din Caransebeș, cu o activitate de peste 45 de ani. Domnia Sa este primul director de spital din România care a înființat un post de preot la spital, a amenajat un paraclis și apoi a construit o biserică în incinta unității medicale.

În prelegerea susținută, Dr. Borcean a mărturisit că medicul chirurg nu se roagă lui Dumnezeu doar înainte de a începe operația sau în timpul cât aceasta se derulează, ci se roagă din momentul stabilirii diagnosticului, atât pentru sine cât și pentru pacient. Chirurgia este o artă și o știință care are la bază principiile moralei creștine și ale eticii de care  chirurgul ține seama atunci când, cu dăruire și responsabilitate, intervine pentru salvarea vieții persoanei umane.

Rugămintea adresată de către Domnia Sa părinților slujitori este aceea de a propovădui și de a lupta împotriva abaterilor de la morala creștină, impresionată fiind mărturisirea din finalul cuvântului său: „mulți mărturisesc că Dumnezeu este viu, iar eu sunt unul dintre ei”.

Domnul Dr. Mircea Șerpe de la Centrul pentru îngrijiri paliative din cadrul Spitalului Municipal Lugoj a făcut referire la misiunea sa de ameliorare a simptomelor pacienților aflați la finalul vieții. Misiunea cadrelor medicale specializate în îngrijirea paliativă este delicată, întrucât pacientul se confruntă cu suferința fizică, emoțională și spirituală. Nu de puține ori, el a fost pus în situația de a răspunde la întrebările de natură existențială ale pacienților: ce este boala, de ce sufăr tocmai eu, ce este moartea, ce se întâmplă cu mine după moarte?

De aceea, a invitat de mai multe ori preoții la căpătâiul bolnavilor și le-au oferit consiliere spirituală, a amenajat un paraclis în spital, unde sunt oficiate sfintele slujbe, inclusiv Taina Sfântului Maslu . Experiențele trăite de către cei doi medici de-a lungul anilor au avut un impact deosebit asupra participanților la această conferință și au evidențiat împreuna lucrare cu preoții în această misiune de îngrijire a bolnavilor.

La sfârșitul acestor luări de cuvânt, mitropolitul Ioan a concluzionat:

Credinciosului aflat pe patul de suferință să-i vorbim despre nădejde, despre răbdarea durerii, până în ultima clipă și despre viață.

Chiriarhul i-a sfătuit pe preoți să colaboreze cu membrii consiliului și ai comitetului parohial pentru ajutorarea credincioșilor bolnavi în această perioadă prepascală.

În rapoartele de activitate de la sfârșitul anului să fie evidențiate activitățile derulate în folosul bolnavilor, iar preoții pensionari rămași în parohiile în care au slujit să se bucure de respect și de ajutor material, dacă este necesar.

Preoții au fost sfătuiți de ierarh să-i îndemne pe tinerii parohiei să se înscrie la cursurile de prim ajutor, pentru a fi de folos la nevoie.

Înaltpreasfinția Sa a adresat participanților rugămintea de a contribui, după Sfintele Paști, cu o donație pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

La finalul conferinței, prin purtarea de grijă a părintelui mitropolit Ioan și a protopopiatului Lugoj, toți părinții celor trei protopopiate au fost invitați la o agapă frățească cu bucate de post.

 

Comentarii

comentarii