Acasă Actualitate Preotul Boian – patru ani de când a fost hirotesit duhovnic şi...

Preotul Boian – patru ani de când a fost hirotesit duhovnic şi protoiereu

DISTRIBUIȚI

Tot în acest an, se împlinesc cinci ani de când preotul român a fost condamnat la puşcărie fiindcă a construit o biserică
Celebrul preot român Boian Alexandrovici, parohul Mălainiţei şi Remesianei din Serbia de Răsărit şi protopop al Daciei Ripensis, a împlinit patru ani de când a fost hirotonit diacon de câtre Prea Sfinţitul Părinte dr. Daniil, în vremea aceea Episcop al românilor din Serbia, a transmis TimocPress. Boian a fost hirotonit la Mănăstirea Prislop, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana, în 4 iunie 2005. În data de 5 iunie 2005, Boian a fost hirotonit preot pe seama parohiei din Mălainiţa şi hirotesit duhovnic, iconom stavrofor, protoiereu şi a fost numit protopop al Daciei Ripensis la schitul din munţii Retezat în România. Tot în 5 iunie, dar în 2003, la Praznicul Înălţării Domnului, părintele Boian a fost hirotesit în treapta de ipodiacon în Catedrala Ortodoxă Română din Vârşeţ.

Hărţuit

Parintele Boian a devenit cunoscut în toată lumea ortodoxă şi mai ales în rândul românilor de pe tot mapamondul prin faptul că el a fost condamnat de Tribunalul Negotin Serbia de Răsărit –Timoc – la puşcărie, fiindcă a construit singura biserică românească din Timoc, la sfârşitul anului 2004, chiar în propria curte din micuţul sat Mălainiţa. El a primit două luni de carceră, dar cu suspendare. Motivul a fost că nu a avut aprobare. Din păcate, Boian a făcut demersuri la autorităţile din Negotin vreo doi ani pentru a primi hârţogăria, dar el a fost mereu amânat, tocmai pentru a nu construi lăcaşul de cult. Atunci, preotul a înţeles că dacă va continua aşa nu va mai edifica niciodată biserica şi, astfel, la sfârşitul anului 2004 a reuşit chiar să o finalizeze. De aici, a început o adevărată luptă şi el a fost hărţuit permanent de către autorităţile sârbeşti atât laice, cât şi bisericeşti din Timoc. A fost atenţionat să dărâme biserica, dar în sprijinul lui au venit românii din Mălainiţa şi din satele învecinate. Amintim că Mălainiţa este un sat numai de români, iar în Timoc mai sunt 150 de sate numai de români, dar nu aveau o singură biserică românească până în 2004. În total, în zona Timoc se vehiculează numărul de 250.000 de româno-vlahi.

Zeci de români au vrut să moară odată cu biserica

Când utilajele sârbeşti erau pe drum, credincioşii români s-au baricadat în micuţa biserică pentru ca zidurile să cadă pe ei să moară şi şi ei odată cu lăcaşul. Biserica nu a mai fost dărâmată, dar a fost declanşată o şi mai înverşunată hărţuială asupra preotului. A fost ameninţat cu caterisirea de către Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timoc, deşi Boian nu avea nicio legătură cu această episcocpie şi el nu aparţine de Biserica Ortodoxă Sârbă, ci de Biserica Ortodoxă Română. De fapt, contrar oricăror norme bisericeşti, preotul român a fost caterisit, în mod aberant, în acest an de către epoiscopia timoceană, dar Patriarhia Română nu a recunoscut acest fapt. În Timocul Sârbesc românii-vlahi nu au avut o biserică unde să se roage lui Dumnezeu în limba română de 170 de ani. Mai grav, deşi existau foarte multe mănăstiri româneşti, regimul comunist le-a desfiinţat pe toate. Românii nu au nici programe radio-tv în limba română, nici şcolă, nici publicaţii şi asta fiindcă statul sârb nu-i recunoaşte ca minoritate etnică.

Comentarii

comentarii