Acasă Actualitate Prima casă adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe

Prima casă adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe

DISTRIBUIȚI

Cu sprijinul financiar al Fundaţiei “Vodafone” şi Asociaţiei Habitat for Humanity
Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Timişoara. Fundaţia “Vodafone” va construi 43 de case pentru familiile cu nevoi speciale, în opt oraşe, anul acesta.

Fundaţia “Vodafone” România a inaugurat ieri, la Timişoara, cel mai amplu proiect de voluntariat pentru construcţia de case destinate familiilor defavorizate, derulat împreună cu Asociaţia Habitat for Humanity România, pentru cinci beneficiari, persoane cu dizabilităţi mentale severe, îngrijite de către Fundaţiei „Pentru Voi” Timişoara.

Este o casă construită în mod special pentru cele cinci persoane şi va avea cinci dormitoare separate, o bucătărie, un living şi două băi cu echipamente speciale. De asemenea, fiecare beneficiar va avea un plan şi un program individual, cu obiective specifice, în vederea creşterii gradului de independenţă. Locuinţa va însemna un model de bună practică şi va promova conceptul de viaţă în comunitate, ca altenativă la instituţii. Astfel, se va demonstra că şi persoanele cu dizabilităţi intelectuale severe pot trăi cu demnitate, fără a fi restricţionate în instituţii.

20.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în instituţii

“Este o locuinţă protejată şi este prima din România ce va fi adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi severe (fizice şi mentale). Proiectul este astfel realizat încât persoanele în scaun cu rotile să poată accesa toate spaţiile din casă, precum şi intrarea, cu mare uşurinţă.

Grupul nostru ţintă îl reprezintă, în primul rând, persoanele cu dizabilităţi mentale, care încă locuiesc în “faimoasele” noastre centre de recuperare şi reabilitare ce, din păcate, nu fac cinste deloc ţării noastre. Imaginaţi-vă cum ar fi să trăiţi toată viaţa într-un spital, fără ocupaţie, împărţind camera cu oameni străini, pe care nu i-aţi ales, fără lucruri personale, fără intimitate, fără a-ţi alege ce mănânci sau cu ce te îmbraci. Aproape 20.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc astăzi aşa, în România”, a declarat Laila Onu, directorul Fundaţiei “Pentru Voi”. “Suntem alături de partenerii noştri importanţi, Fundaţia “Pentru Voi” şi “Habitat for Humanity”.

De ce importanţi? Pentru că sunt parteneri sociali pe termen lung şi vom dezvolta proiecte şi în alte oraşe. Parteneriatul cu Habitat a început în 2007 şi este deja al patrulea şantier pe care îl organizăm împreună. Anul trecut, când am sărbătorit 10 ani de la înfiinţarea Fundaţiei Vodafone, am construit 10 case în Cluj, numai într-o săptămână, cu peste 300 de voluntari Vodafone. Anul acesta, suntem în Timişoara. Prin acţiunea de astăzi, începem seria de evenimente de voluntariat pe şantierele Habitat, din acest an. Vom fi prezenţi, împreună cu voluntarii, colegii noştri, în opt judeţe din ţară şi vom ridica locuinţe pentru 43 de familii care au nevoie de ajutor”, a declarat Elena Şerban, directorul Fundaţiei “Vodafone” România.

Angajaţii Vodafone fac donaţii lunare pentru persoanele defavorizate

26 de voluntari Vodafone au participat, ieri, alături de angajaţi ai Asociaţiei Habitat for Humanity, constructori cu experienţă, la lucrările de finisare în interiorul şi exteriorul Casei “Cristian”, prima locuinţă proiectată special. Acţiunea de voluntariat de ieri face parte din seria de activităţi de voluntariat din cadrul „Lunii solidarităţii şi implicării sociale în cadrul Fundaţiei „Pentru Voi” Timişoara, menite să încurajeze implicarea timişorenilor şi a companiilor în acţiuni în folosul persoanelor cu dizabilităţi intelectuale severe.

Fundaţia “Vodafone” România este finanţator al proiectului Fundaţiei „Pentru Voi”  „Locuinţa protejată Cristian”, alături de Iniţiativa pentru Sănătate Mentală a Institutului pentru o Societate Deschisă Budapesta şi Habitat for Humanity, desfăşurat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Timişoara. “Din 1996, am început să lucrăm în România şi am reuşit să construim peste 500 de case noi şi am ajutat mai mult de 2.500 de familii care aveau nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit”, a declarat Ionuţ Raita, program manager Asociaţia Habitat for Humanity.  Fundaţia “Vodafone” este o organizaţie non-guvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă de operaţiunile comerciale ale companiei.

Activitatea fundaţiei este finanţată de către Vodafone România S.A., printr-un buget anual. În plus, angajaţii Vodafone România contribuie voluntar, prin donaţii lunare din salariu, la care se adaugă donaţii anuale din partea Fundaţiei Grupului Vodafone. De la înfiinţarea sa, în urmă cu 10 ani, Fundaţia Vodafone România a investit 7,5 milioane de euro, în sute de programe de caritate şi asistenţă socială.
Gh. MIRON

Comentarii

comentarii