Acasă Actualitate Primăria Timișoara pregătește un program variat de Ziua Timișoarei

Primăria Timișoara pregătește un program variat de Ziua Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Calendarul evenimentelor pregătite de Primăria Municipiului Timișoara cu ocazia Zilei Timișoarei pune în valoare colaborarea între instituțiile de cultură locale și artiști timișoreni din diverse domenii culturale și este gândit astfel încât să se adreseze tuturor preferințelor.

3 August a devenit ziua oraşului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999. Ea marchează intrarea trupelor române în oraș, la 3 august 1919, și instaurarea administrației românești.

Programul de anul acesta a fost realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, al Filarmonicii Banatul și al Teatrului German de Stat:

29 iulie

  • Ora 18:30 – Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara – Piața Victoriei

Vernisajul expoziției de fotografie, care va prezenta machiajul artistei Bojita Ilici, din spectacolul „Cartea junglei”, regizat de Răzvan Mazilu și pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara. Fotografiile sunt realizate de artistul timișorean Ovidiu Zimcea, absolvent al Facultății de Producție de Film din cadrul University of Westminster, Anglia. Expoziția va fi deschisă în perioada 29 iulie-31 august 2023.

Organizatori: Teatrul German de Stat Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului

Partener: Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș

1 august  

  • Ora 20:00 – Parcul Rozelor

TIMIȘOARA REMEMBER – Rock simfonic cu Pasărea Rock, care îi aduce la Timișoara pe Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertul va fi deschis de trupele timișorene Dragoș Moldovan Band și Melting Dice

Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

2 august 

Ora 20:00 – Parcul Rozelor

TIMIȘOARA YOUNG – Concert Smiley, precedat de trupa timișoreană Phaser. Aceasta din urmă va prezenta un format inedit, care cuprinde piese dedicate scurt-metrajului „În pantofii mei”, un film despre bullying și despre traumele copilăriei, în regia lui Alexandru Raț. În rolurile principale: Alina Spiridon, actor-colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu” și David Săracu, cunoscut publicului din spectacolul „Cartea Junglei”, al Teatrului German de Stat din Timișoara

Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

3 august 

  • Ora 9:00 – Piața Petru Maior

Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul Colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919;

  • Ora 11:00 – Piața Unirii – Ceremonial militar-religios
  • Ora 17:00 – Filarmonica „Banatul” Timișoara – Ședința festivă a Consiliului Local
  • Ora 20:00 – Parcul Rozelor

NĂSCUT ÎN TIMIȘOARA – Spectacol folcloric al Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără  baritonul Giacomo Medici, instrumentiștii Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Attila Szabo ș.a. Invitat: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision.

Organizator: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

4 august

  • Ora 21:00 – Parcul Rozelor

TIMIȘOARA SIMFONIC – Concert al Corului Comunitar Timișoara

„Oda bucuriei”, Simfonia a IX-a, de Ludwig van Beethoven

Orchestra și corul „Ion Românu”, ale Filarmonicii „Banatul”, împreună cu membrii Corului Comunitar, vor interpreta partea a IV-a a Simfoniei a IX-a, de Ludwig van Beethoven, care celebrează unitatea, incluziunea și bucuria, fiind și imnul Uniunii Europene. Corul Comunitar este format din aproximativ 150 de persoane, amatori și iubitori de muzică, care au răspuns apelului Filarmonicii. Ei repetă pentru acest spectacol săptămânal, din februarie, sub coordonarea șefilor de partide și a dirijorului corului Filarmonicii, Iosif Todea.

Concertul se dorește să devină o tradiție a orașului, astfel încât toți cei care vor să cânte împreună cu corul și orchestra Filarmonicii „Banatul” să o poată face, în fiecare an, de Ziua Timișoarei. 

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Comentarii

comentarii