Acasă Actualitate Primăria Veche va deveni ”leagănul” studenţilor de la Facultatea de Muzică

Primăria Veche va deveni ”leagănul” studenţilor de la Facultatea de Muzică

DISTRIBUIȚI

Primaria Veche TimisoaraClădirea Primăriei Vechi din centrul istoric al Timişoarei şi care datează de la începuturile veacului al XVIII-lea îşi va schimba destinaţia, după ce în Piaţa Libertăţii se va finaliza procesul de reabilitare şi modernizare din fonduri europene, municipalitatea anunţând că intenţionează să o acorde spre utilizare Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest.

Lucrările de renovare ale clădirii cu valoare de patrimoniu au început, astfel că Primăria Timişoarei, care este proprietară, a refăcut o bună parte din acoperişul degradat, urmând ca şi restul structurii superioare să fie renovat.
‘Starea clădirii în interior nu este deloc rea, pereţii sunt foarte solizi, nu avem deloc probleme structurale acolo. Am aprobat să suplimentăm spaţiul pe care l-am dat spre utilizare în regim de administrare Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara, pentru că trebuie să susţinem şcoala superioară de muzică a Timişoarei’, a declarat luni primarul Nicolae Robu.
În aceeaşi incintă mai sunt spaţii date în folosinţa unor structuri ale municipalităţii şi câteva spaţii folosite de Partidul Conservator, dar într-o perspectivă, spune edilul-şef, acele spaţii trebuie să aibă o altă destinaţie, odată cu schimbarea şi a funcţionalităţii Pieţei Libertăţii. Momentan, Primăria nu are soluţii pentru mutarea structurilor proprii care funcţionează în clădire, dar Robu exclude posibilitatea ca acestea să rămână acolo pe termen mai lung.
Primarul a remarcat recent că centrul Timişoarei este mult prea lipsit de viaţă şi de aceea s-a gândit să creeze un ‘mini-campus universitar’ în vatra cetăţii.’Primăria Veche va trebui să aibă o altă destinaţie, mult mai legată de viaţa cetăţii, a ceea ce se va întâmpla în Piaţa Libertăţii’, spune edilul-şef. Potrivit acestuia, piaţa ar urma să devină scenă în aer liber, unde studenţii de la Facultatea de Muzică să susţină zilnic concerte instrumentale, de la muzică clasică până la cea modernă, iar tinerii artişti plastici să-şi poată expune creaţiile în spaţiile deschise, unde accesul publicului este mult mai larg şi gratuit.
Clădirea Primăriei Vechi are o frumoasă istorie cuprinsă în Monografia oraşului semnată de N. Ilieşiu, unde se arată că în urma cuceririi habsburgice a Timişoarei, coloniştii germani, care au obţinut dreptul exclusiv de a locui în Cetate, le-au cerut autorităţilor o primărie a lor.
Astfel, între anii 1731-1734 este construit edificiul primăriei (actuala Primărie Veche) pe locul unde înainte de 1716 ar fi fost o baie turcească în perioada paşalâcului. În partea dreaptă a intrării în primărie se află o inscripţie în limba arabă pe o tablă de marmură ce conţine anul ridicării băii turceşti ‘din timpul de groază sub Ibrahim Ehan, Hedsa 1553’. Pe frontispiciu se află stema şi sigiliul oraşului.
În urma renovării din anul 1782 este refăcută faţada în stil renascentist şi este schimbată emblema, întrucât Timişoara îşi schimbă statutul, devenind oraş liber regesc. Au urmat alte renovări, în 1849, în urma distrugerilor provocate de asediul trupelor revoluţionare ungare, şi în anul 1935. Clădirea este structurată pe trei nivele, deasupra porţii monumentale se află un balcon şi patru ferestre arcuite ce se desfăşoară pe cele două etaje.

Comentarii

comentarii