Acasă Actualitate Primarul Ciuhandu vrea manageri de spitale numiţi după competenţă, nu după apartenenţa...

Primarul Ciuhandu vrea manageri de spitale numiţi după competenţă, nu după apartenenţa politică

328
DISTRIBUIȚI
„Îi rog public pe cei care se înscriu la concurs să renunţe la apartenenţa politică”, spune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu
 
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a ţinut să clarifice anumite aspecte asupra viitoarelor concursuri pentru funcţiile de manageri ai spitalelor trecute în subordinea municipalităţii. Declaraţiile primarului vin ca o reacţie la poziţia exprimată la începutul săptămânii de Horia Cristian, deputat liberal de Timiş, care spunea: „concursul de selectare  a managerului persoană fizică se face de către consiliul de administraţie al spitalului şi nu de către o comisie constituită prin decizia primarului. De asemena, consiliul de administraţie al spitalelor nu are nimic de-a face cu serviciul Resurse Umane al primăriei”. 

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, susţine contrariul, explicând că totul este perfect legal: “Am luat la cunoştinţă cu surprindere de poziţia exprimată de deputatul Horia Cristian, care acuză o ilegalitate în organizarea concursului de către Municipiul Timişoara împreună cu Consiliile de Administraţie ale spitalelor. În acest sens, trebuie să precizez că articolul 179 din Legea 95/2006 modificată şi completată cu O.U.G. 48/2010, pe care îl invocă domnia sa, spune extrem de clar: „(1) Consiliul de administraţie organizează concurs sau licitaţie publică, după caz, pentru selecţionarea managerului (…) potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii (…) şi respectiv prin act administrativ al primarului unităţii administrativ-teritoriale (…). (2) Managerul este numit (…) după caz, prin act administrativ (…) al primarului unităţii administrativ-teritoriale (…).”. Trebuie să subliniez şi faptul că este atributul primarului să stabilească normele privind organizarea şi desfăşurarea concursului de selecţie. Mai mult decât atât, am avut solicitări din partea spitalelor pentru scoaterea la concurs a postului de manager în conformitate cu normele şi metodologia de organizare aprobate prin dispoziţie a Primarului Municipiului Timişoara.
 
“Pe lângă descentralizare, este necesară şi depolitizarea actului medical”
 
Ciuhandu declară că primul şi unicul criteriu de selecţie a managerilor de spitale ar trebui să fie competenţa şi le solicită public evenetualilor candidaţi să renunţe la straiele de coloratură politică: “Concursul va fi organizat în vederea selectării celor mai competente persoane care pot să preia funcţia de manager al spitalelor, fără luarea în considerare a apartenenţei politice a respectivilor. Pe lângă descentralizare, este necesară şi depolitizarea actului medical. Pentru evitarea oricăror discuţii şi pentru a da dovadă de responsabilitate şi de dorinţa reformării serviciilor medicale din Timişoara îi rog public pe cei care se vor înscrie la concursul pentru funcţia de manager al spitalelor timişorene să renunţe la calitatea de membru de partid, indiferent din ce partid politic ar face parte. Actul medical în municipiul Timişoara trebuie să fie unul bazat strict pe competenţă, fără legătură cu politica şi politicianismul”.
Spitalele Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu", Clinic Municipal de Urgenţă, Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" şi Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Dr.Dumitru Popescu" au trecut, anul acesta, printr-o iniţiativă a guvernului, în subordinea municipalităţii timişorene, iar în perioada 25 noiembrie – 3 decembrie, vor fi organizate concursuri pentru desemnarea managerilor acestor instituţii. În prezent, aceste posturi sunt ocupate de interimari. “Ştiţi foarte bine că nu am preluat cu plăcere aceste instituţii. Pentru că nu este o reformă, se transferă spre municipalităţi deficitul unui sistem. Ministerul doreşte să transfere răspunderea”, spune Gheorghe Ciuhandu despre transferarea spitalelor în subordinea primăriei. 
 
 

Comentarii

comentarii