Acasă Actualitate Primarul Dominic Fritz are acces liber la informații clasificate de la SRI

Primarul Dominic Fritz are acces liber la informații clasificate de la SRI

DISTRIBUIȚI

Undă verde pentru primarii de sector ai Capitalei și edilii din municipiile reședință de județ la informații transmise de Serviciul Român de Informații, alături de primarul general, prefecți și președinți de consilii județene. Președintele Klaus Iohannis tocmai a semnat decretul de promulgare a modificărilor legii privind securitatea națională a României.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea legii de modificare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

Potrivit noilor modificări aduse în Parlament, informări de la Serviciul Român de Informații vor primi și primarii de sector din Capitală, precum și primarii de municipii de reședință de județ, alături de prefecți, primarul general al Capitalei și președinteții de consilii județene. În același timp, potrivit Legii privind securitatea națională, persoanelor care primesc informări li se aplică prevederile legate de apărarea secretului de stat.

Este vorba de modificarea Articolului 11 , ce se referă la comunicarea informațiilor ce țin de securitatea națională, potrivit legii 5/1991.

„Articolul 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190 din 18 martie 2014, cu completările următoare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. Litera c) a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) prefecților, primarului general al Capitalei, primarilor de sector ai Municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ, precum şi președinților consiliilor județene, pentru probleme ce vizează competența organelor respective;”

  1. După alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

„Informațiile pentru securitatea națională obținute din străinătate de Serviciul de Informații Externe sunt exceptate de la dispozițiile alin. (1) lit. c).”, se arată în forma adoptată de cele două Camere ale Parlamentului și trimisă la șeful statului pentru promulgare.

Anterior actualei modificări, Articolul 11 avea următorul conținut:

(1) Informații din domeniul securității naționale pot fi comunicate:

  1. a) președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților, precum și comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două camere ale Parlamentului;
  2. b) miniștrilor și șefilor departamentelor din ministere, când informațiile privesc probleme ce au legătură cu domeniile de activitate pe care le coordonează sau de care răspund;
  3. c) prefecților, primarului general al Capitalei, precum și conducătorilor consiliilor județene, respectiv al Consiliului General al Municipiului București, pentru probleme ce vizează competența organelor respective;
  4. d) organelor de urmărire penală, când informațiile privesc săvârșirea unei infracțiuni.

(2) Comunicarea informațiilor se aprobă de către conducătorii organelor cu atribuții în domeniul securității naționale.

(3) Prevederile art. 10 privitoare la apărarea secretului de stat se aplică în mod corespunzător tuturor persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-d), potrivit formei Legii 51/1991, indicată de legislatie.just.ro.

Ce prevede Articolul 10, legat de apărarea secretului de stat:

(1) Activitatea de informații pentru realizarea securității naționale are caracter secret de stat.

(2) Informațiile din acest domeniu nu pot fi comunicate decât în condițiile prezentei legi.

Comentarii

comentarii