Acasă Actualitate Primarul Lugojului doreşte îngroparea investiţiei de reabilitare a reţelelor de apă

Primarul Lugojului doreşte îngroparea investiţiei de reabilitare a reţelelor de apă

DISTRIBUIȚI

Acuze democrat-liberale:
„Începerea unor negocieri cu o firmă privată arată că, în doi ani, cu bună ştiinţă, primarul municipiului nu a dorit să utilizeze banii asiguraţi de Guvernul României şi, premeditat, nu a solicitat firmei Hidroconstrucţia Caransebeş să respecte graficul de lucrări”, a spus Marius Martinescu, preşedintele PDL Lugoj

Conducerea PDL Lugoj a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei conferinţe de presă, faţă de intenţia administraţiei lugojene de a încheia un parteneriat cu o firmă privată din Germania, pentru reabilitarea reţelelor de apă din urbe, deşi municipalitatea are în derulare un proiect finanţat cu aproape 30 de milioane de lei, de către Ministerul Mediului, pentru înlocuirea tuturor reţelelor de apă din Lugoj şi introducerea conductelor pe străzile care nu au apă. „Primăria Lugoj are angajat un contract cu Hidroconstrucţia Caransebeş, în valoare de 28 de milioane de lei. Din această sumă, 85% este asigurată, ca finanţare, de către Ministerul Mediului, iar 15% este obligaţia de finanţare din partea Consiliului Local. În 2007, a fost aprobată Hotărârea de Guvern care aloca sumele din partea Ministerului Mediului, pentru această investiţie. Sunt bani care stau la dispoziţia Primăriei Lugoj, dar sunt şi bani care n-au fost solicitaţi până în momentul de faţă. Ca nivel de cheltuială, până în acest moment, în 2008 şi în 2009 s-au cheltuit doar circa 10 %. Acelaşi lucru se întâmplă şi la a doua mare lucrare de investiţie – cea de canalizare”, a spus Marius Martinescu, preşedintele PDL Lugoj, menţionând că „începerea unor negocieri cu o firmă privată (Remondis Aqua GmbH&Co. KG – n.r.), chiar de mare renume, arată că, în doi ani, cu bună ştiinţă, primarul municipiului nu a dorit să utilizeze banii asiguraţi de Guvernul României prin Hotărârea de Guvern din 2007 şi, premeditat, nu a solicitat firmei Hidroconstrucţia Caransebeş să respecte graficul de lucrări”.

„Primarul şi-a dat arama pe faţă”

“Prin anunţarea vizitei la Munchen, primarul şi-a dat arama pe faţă. Este clar că, de la începutul mandatului, a dorit să îngroape această investiţie. În mod cert cauza poate fi legată de faptul că şeful executivului nu-şi putea lega numele de aprobarea finanţării şi de alocarea banilor din partea Ministerului Mediului. Dar cred că nu acesta este lucrul cel mai important. Lucrul cel mai important, aşteptat de lugojeni, era ca, la robinetul fiecăruia, să curgă apă potabilă”, a spus Marius Martinescu. Liderul democrat-liberal lugojean mai susţine că prin încheierea parteneriatului cu Remondis se doreşte „îngroparea societăţii Meridian 22”. „Probabil că se doreşte îngroparea societăţii Meridian 22, în aşa fel încât pe bani puţini ea să fie vândută unui partener de acum anunţat, cel care va fi singurul câştigător al acestei afaceri. Este clar şi faptul că firma germană se aşteaptă la un profit din vânzarea apei, din care să-şi recupereze eventuala investiţie. E vorba de un monopol ulterior în livrarea apei potabile, cu posibilitatea certă ca, din creşterile ulterioare ale preţului apei, să rezulte acel profit care să ceară restituirea sumelor investite. Cred că sursa de inspiraţie generală o constituie privatizările din plan naţional care au fost realizate cu mulţi ani în urmă, vizavi de furnizarea gazului metan, a energiei electrice şi a realizărilor petroliere ale României, prin vânzarea societăţii Petrom. Este simplu de înţeles simpla preocupare pentru o anunţată colaborare cu această firmă din Germania”, susţine liderul democrat-liberal lugojean, menţionând că „modul în care se vrea realizat acest lucru este considerat ilegal, deoarece procedura unui parteneriat public privat prevede ca obligatorie declanşarea unei achiziţii publice, nicidecum negocieri directe anterioare”. Marius Martinescu a mai spus că, în mod cert, realizarea investiţiei în înlocuirea reţelelor şi modernizarea uzinelor de apă ar fi însemnat menţinerea unui preţ decent pentru apa livrată către populaţie, pentru un număr însemnat de ani de la realizarea investiţiei şi ar fi asigurat condiţiile de profit pentru funcţionarea acestei activităţi la „Meridian 22”.

Primarul Lugojului doreşte îngroparea investiţiei de reabilitare a reţelelor de apă

Democrat-liberalii lugojeni şi-au exprimat, totodată, speranţa ca lugojenilor să nu le fie luat, prin parteneriatul cu firma germană, accesul la singura modalitate de obţinere gratuită a apei potabile. „Am avea o singură solicitare către şeful executivului. În această mare operaţiune de vânzare, să nu fie incluse şi cele 38 de fântâni forate. Cred că va exista pericolul ca, în momentul în care se va bate palma cu firma germană, aceste fântâni să fie închise, fiindcă sunt singurele din oraş care furnizează apă în regim de gratuitate şi, sigur, gratuităţile nu convin firmelor private. Sperăm ca măcar aceste fântâni forate să funcţioneze”.

Comentarii

comentarii