Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu și-a uitat promisiunea. Consilierii locali au votat interdicția de...

Primarul Nicolae Robu și-a uitat promisiunea. Consilierii locali au votat interdicția de a circula cu bicicleta în centrul Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Uite promenada, nu e promenada. După ce unii pietonii s-au bucurat că pot circula în linişte, nestresaţi, prin tot centrul istoric şi pietonal al oraşului, a învins (parţial) şi minoritatea bicicliştilor. Aceştia au liber de la primărie să circule din nou pe Mărăşeşti.

Primarul Nicolae Robu a precizat marţi şi care sunt zonele de promenadă şi cele pietonale, iar interdicţia folosirii oricăror mijloace de locomoţie se referea la zona de promenadă a oraşului, nu în zona pietonală, ca să nu apară ambiguităţi.

”Pieţele Victoriei, Libertăţii, Unirii, reţeaua de străzi pavate recent din centrul istoric, reprezintă zona de promenadă a Timişoarei. Noi trebuie să o păstrăm ca atare, aceasta a fost intenţia de la început, să fie o zonă unde timişorenii să se poată plimba în linişte, neperturbaţi, nestresaţi de niciun slalom al nimănui (utilizatori de role, trotinete, etc). Îi apreciez pe toţi cei care le folosesc, îi încurajez să le folosească, dar îi rog să înţeleagă că pentru asta sunt alte locuri decât în zona de promenadă. Majoritatea covârşitoare doresc să se poată plimba liniştiţi, dar cu tot respectul, mă preocupă să asigurăm în oraş condiţii cât mai bune şi pentru acei minoritari, să le poată folosi acele mijloace de locomoţie, fie la serviciu, fie în alte scopuri”, a detaliat marţi primarul Nicolae Robu.

El a promis că va încerca să găsească în zona centrală un loc unde să se poată da o dezlegare. Aceasta este strada Mărăşeşti.

”Am fost luni după amiază acolo şi avem o formulă care cred că va fi foarte apreciată. (…). Se lucrează deja la proiect (…). De la intrarea pe strada Mărăşeşti până la Gh. Lazăr nu există nicio terasă şi (…), aşadar, pe toată această porţiune, vom monta bănci şi jardiniere pe lângă zid şi vom face astfel: de la zidul din dreapta până la aproximativ o treime din lăţimea străzii pe sensul de deplasare din Piaţa Victoriei spre Parcul Botanic, vom rezerva teren cu spaţiu pentru terase. De acolo vom avea circa 2 m, porţiune dedicată pietonilor, între terase şi ceea ce va fi o linie de demarcaţie (…) un spaţiu de circa 3 m dedicat bicicliştilor, pentru role etc”, a explicat primarul.

El spune că acolo va fi un loc de exerciţiu de civilizare, pentru că nu vor fi reguli, ci va fi o fâşie de 3 m lăţime pentru aceste mijloace de deplasare, numai de la intrarea din Piaţa Operei până la Gh. Lazăr. La Gh. Lazăr va fi pe stânga (strada Sf. Ioan) din nou un ansamblu de piste în ambele sensuri, pentru că vor fi desfiinţate locurile de parcare dinspre Spitalul Militar.

”Vrem să descurajăm accesul maşinilor în zona de promenadă. Vom interzice staţionarea şi vom amenaja piste de biciclete în continuarea celor care vin spre strada Mărăşeşti.

Pe strada Sf. Ioan vom avea piste de biciclete. Se va prelungi pista de biciclete care se opreşte pe strada Sf. Ioan la linia de tramvai, ea va merge în continuare de la S-N pe lângă bordură şi vom face piste şi pe partea cealaltă, pe lângă Parcul Botanic, apoi, în continuare, până la la intrarea pe strada Paris”, a spus Nicolae Robu.

Cu toate aceste declarații parțial binevoitoare, Consiliul Local a adoptat marți Hotărârea inițiată de primarul Robu prin care sunt interzise plimbările cu trotinete, role, biciclete, skateboarduri sau monocicluri în zona centrală a oraşului, amenda pentru nerespectare putând să ajungă până la 800 de lei.

La dezbaterea care a avut loc luni, primarul susținea că proiectul de hotărâre privind interzicerea trotinetelor nu va ajunge pe mesele consilierilor locali la ședința de marți. Cu toate aceste, Nicolae Robu l-a introdus rapid pe ordinea de zi suplimentară a plenului extraordinar. Proiectul a trecut cu câteva amendamente, primarul ținând totuși cont de concluziile luate în urma dezbaterii de luni.

Consilierii locali au definit „zona de promenadă” din Timișoara, care cuprinde exact străzile din ”zona pietonală” pe care conducerea primăriei propusese să interzică deplasările cu orice mijloace de locomoție, exceptând scaunele cu rotile și cărucioarele cu rotile. Apoi au introdus și rolele în discuție, pentru că inițial nu erau enumerate în proiectul de hotărâre.

Zona de promenadă a rămas conform proiectului inițial: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Piața Unirii, strada Alba Iulia, strada Vasile Alecsandri, strada Mărășești, strada Eugeniu de Savoya, strada Ghe. Lazăr (tronsonul cuprins între strada Emanuil Ungureanu și Piața Unirii), strada Florimund Mercy, strada Enrico Caruso, strada G-ral Praporgescu.

Interdicţia va intra în vigoare doar după ce Prefectura Timiş îşi va da acordul.

”Amenzile vor fi cuprinse între 200 şi 400 lei pentru cei cu vârste între 14 şi 18 ani şi dublu pentru cei de la 18 ani în sus. (…) Ne trebuie HCL nu pentru biciclete, ci pentru celalalte mijloace care nu sunt încadrate în categoria vehiculelor din punct de vedere al circulaţiei”, a spus primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, în şedinţa Consiliului local.

Comentarii

comentarii