Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu vrea să-i mai îndatoreze pe timișoreni cu 100 de...

Primarul Nicolae Robu vrea să-i mai îndatoreze pe timișoreni cu 100 de milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Situația financiară a primăriei condusă de Nicolae Robu este tot mai gravă. Datoriile cresc lună de lună și în cazul societăților comerciale aflate în subordinea Primăriei Municipiului Timișoara: S.C. S.T.P.T. S.A., S.C. PIEȚE S.A., S.C. HORTICULTURA S.A, S.C. DRUMURI MUNICIPALE S.A., COLTERM S.A.  În loc ca aceste probleme financiare să se redreseze și să permită desfășurarea activității în condiții de stabilitate economico-financiară, pe zi ce trece par să se adâncească și să atragă după sine agravarea situației în ansamblu. Sub conducerea lui Robu timișorenii au fost și sunt în continuare în pericol de a rămâne fără apă caldă sau căldură. Salariații de la RATT sunt în urmă cu salariile de luni bune și nici măcar angajații primăriei nu au garanția că-și vor primi la timp banii.

Toate aceste pe fondul unei dezvoltări ”în forță”, cu zeci de șantiere deschise haotic prin tot orașul de firme abonate la banii publici împărțiți (mai mult promiși prin contracte, care nu prea mai sunt onorate) de primarul Robu.

La sfârșitul săptămânii trecute, Grupul Consilierilor Locali PSD și-a exprimat ”profunda îngrijorare cu privire la comportamentul economico-financiar neadecvat al Primăriei Municipiului Timișoara față de societățile comerciale al căror acționar majoritar este chiar C.L.T. Iar dacă această instituție, respectiv P.M.T., nu își rectifică politica economică mai este doar un pas până la a se ajunge la o criză financiară acută ce duce la situația incapacității de plată”.

În calitate de acționari la aceste societăți, grupul consilierilor locali ai PSD Timișoara a solicitat ferm Primăriei Municipiului Timișoara ”să comunice în regim de urgență datoriile instituției înregistrate la data de 30.06.2018 pentru plata subvențiilor sau contravaloarea serviciilor prestate de către societățile enumerate mai sus”.

În loc de un răspuns ferm și responsabil, din partea Primăriei Timișoara a venit însă un anunț pentru a cumpăra, prin achiziție directă, „servicii de consultanță financiară în vederea contractării unei finanțări rambursabile de maximum 100 de milioane de lei”. În loc să treacă la un management de criză, primăria este dispusă să plătească 30.000 de euro (153.510 lei cu tot cu TVA) pentru consultanța financiară, care să o ajute să se îngroape și mai mult în datorii. Cei interesați pot depune oferte până în 11 iulie, procedura fiind achiziție directă, după criteriul prețul cel mai mic.

„Dezvoltarea Municipiului Timișoara este principalul obiectiv al administrației publice locale. În acest context, activitatea financiară și managementul resurselor ocupă un loc prioritar în atenția Direcției Economice. În vederea implementării celor mai importante obiective de investiții de interes public local (…) se impune asigurarea surselor de finanțare pentru respectivele proiecte. Sursa de finanțare a acestor proiecte se intenționează a fi atragerea unui/ unor împrumuturi, în condiții avantajoase pentru bugetul local, corelate cu condițiile de piață existente. Pentru identificarea celei mai bune soluții de finanțare este necesară organizarea unei proceduri de achiziție a serviciilor de consultanță financiară”, se arată în anunțul de participare la licitație publicat pe SEAP.

Direcția Economică și Serviciul Buget, are nevoie de un consultant financiar „având în vedere valoarea mare și termenele scurte de execuție a investițiilor pe care Municipiul Timișoara le derulează și intenționează a le contracta în viitor și observând că această sumă nu poate fi asigurată din bugetul propriu al autorității publice, este necesară identificarea unor surse de finanțare. Prin urmare, se propune accesarea unei finanțări prin credit bancar observându-se că atragerea de către Municipiul Timișoara a unui credit bancar este mai avantajoasă prin faptul că un credit bancar va genera costuri de finanțare mai reduse, precum și faptul că maturitatea creditului bancar poate fi de circa 12 ani.

Primăria Timișoara are în acest moment un grad de îndatorare de 8,02%, și are de achitat un credit în valoare de 112 milioane de lei, contractat în 2014, tot pentru susținerea proiectelor începute și neterminate.

Comentarii

comentarii