Acasă Eveniment Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine iniţiativa legislativă antiaurolac a dr. Dan V....

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine iniţiativa legislativă antiaurolac a dr. Dan V. Poenaru

DISTRIBUIȚI

nicolae robu 3 bun“Iniţiativa domnului dr. Poenaru este bună. Aurolacii creează probleme în Timişoara”, a spus primarul

Aurolacul – drogul cel mai consumat de copiii şi oamenii străzii – este un amestec de bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu cu efecte devastatoare asupra sănătăţii umane. Descoperit şi utilizat după revoluţia din 1989, a ucis şi distrus foarte multe vieţi şi drogul, cu un risc criminogen foarte înalt, continuă să ucidă. De aceea, prof. dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină Timişoara, a propus o lege care să interzică vânzarea acestui periculos drog minorilor.

Aurolacii – o imagine dezagreabilă

 “Iniţiativa domnului prof. dr. Poenaru este bună. Aurolacii creează probleme în Timişoara. Nu mai vorbesc despre imaginea dezagreabilă pe care o afişează pe stradă. Dincolo de această idee aş propune ca preţurile pentru aceste substanţe chimice să fie foarte mari. Să fim sinceri, câţi le folosesc în amenajări”, a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu, joi, 14 februarie. Poliţia Locală Timişoara a reînceput inspecţiile încă din luna ianuarie pentru depistarea aurolacilor, a cerşetorilor şi a oamenilor străzii, în special în intersecţii, în Complexul Studenţesc, dar şi în alte zone. Ei sunt preluaţi în baza de date întocmindu-li-se fişe personale şi sunt duşi la adăpostul de pe str. Învăţătorului, iar minorii la centrul de pe str. I. Slavici. Pe str. Învăţătorului sunt adăpostite zilnic, în medie, 45 de persoane, iar în weekend numărul ajunge şi la 300. Aici li se oferă hrană, dar şi consiliere din partea asistenţilor sociali ai Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din cadrul Primăriei Timişoara.

Efectele aurolacului asupra sănătăţii

“Efectele aurolacului apar la câteva secunde după inhalare şi variază de la vorbire neclară, incapacitatea de a-şi coordona mişcările şi euforie, până la o perioadă de depresii şi halucinaţii. După inhalări repetate, ei se simt mai puţini inhibaţi. Efectele includ stări de greaţă, vomă, ameţeală şi durere de cap prelungită. Intoxicaţia durează câteva minute, de aceea consumatorii caută adesea să îşi prelungească starea de “narcoză” continuând să inhaleze substanţa pe parcursul câtorva ore. Practica este extrem de periculoasă, iar ei pot să îşi piardă cunoştinţa şi să moară. decesul survine atât în cazul consumului prelungit, cât şi după o singură administrare. Sindromul morţii subite prin inhalare se poate produce prin stop cardiac, datorită tulburărilor de ritm. De asemenea, apar şi efectele toxice respiratorii: după inhalare apar spasme ale căilor respiratorii. Utilizările repetate afectează plămânii, iar respiraţia este tot mai grea”, se arată în “Aurolacul –Fundamentare privind propunerea legislativă de a fi interzisă vânzarea produsului”, iniţiată de prof. dr. Poenaru.

Comentarii

comentarii