Acasă Eveniment Primii paşi spre o agricultură ecologică

Primii paşi spre o agricultură ecologică

DISTRIBUIȚI

Platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd. La Peciu Nou s-a făcut o astfel de platformă, urmează construcţia uneia la Maşloc

Joi a fost a doua zi de dezbateri în cadrul workshop-ului organizat în bazinul hidrografic BANAT pentru campania de promovare şi conştientizare a proiectului Controlul Poluării cu Nutrienţi. Este cea de-a unsprezecea întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în bazinele hidrografice. Campania a început în luna aprilie, în Bazinul Hidrografic Olt şi a  continuat cu întâlniri ale specialiştilor din Administraţiile Bazinale Argeş-Vedea,  Buzău-Ialomiţa,  Siret,  Prut-Bârlad, Dobrogea-Litoral,  Jiu,  Someş-Tisa,  Mureş  şi Crişuri. Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi, prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Pentru atigerea acestui obiectiv se derulează  investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi o campanie de informare a publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. În cadrul proiectului au fost date în folosinţă, încă de la sfârşitul anului trecut, 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Printre acestea şi cea de la Peciu Nou, din judeţul Timiş. În ultimele trei luni din 2012 au fost finalizate 16 platforne comunale.

Staţii de epurare şi perdele forestiere
 

Este prevăzut în proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare.  Cea de la Maşloc, din judeţul Timiş, face parte din acest al treilea lot de investiţii. O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.  În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale. Proiectul este finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil. În cadrul proiectului se realizează activităţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd, prin construcţia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd. Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi grup pentru un control al poluării cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protectie. Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată şi promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant. La eveniment au participat reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatea Sanitar-Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură  şi autorităţi locale din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi şi Gorj.   Participanţii au fost instruiţi de experţi de mediu pentru prevenirea poluării apelor şi a solului cu nitraţi.

 

Comentarii

comentarii