Acasă Eveniment Primăria Timişoara şi Prefectura Timiş – chemate să dea socoteală, privind poluarea

Primăria Timişoara şi Prefectura Timiş – chemate să dea socoteală, privind poluarea

DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii responsabili cu reducerea poluării în Timişoara, din cadrul Instituţiei Prefectului Timiş, ai Primăriei Timişoara, Gărzii de Mediu Timiş, Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, Poliţiei Timiş şi ai altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu vor participa la videoconferinţa organizată la solicitarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, săptămâna viitoare.

Aspectele negative

Gabriela Lambrino, directorul ARPM Timişoara, a precizat, vineri, 8 aprilie, că scopul videoconferinţei este analiza îndeplinirii stadiului măsurilor întreprinse, în vederea reducerii poluării cu PM 10 în Timişoara şi pentru încadrarea în valorile limită, prevăzute de Directiva Comisiei Europene. Aglomerarea Timişoara este încă una dintre zonele cu probleme, vizată de CE pentru depăşirea valorilor limită, privind poluarea cu praf.
ARPM Timişoara este instituţia responsabilă care a preluat şi monitorizarea  implementării măsurilor din "Programul integrat de gestionare a calităţii aerului în judeţul Timiş”, alături de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş.
În urma evaluarii de la începutul lunii aprilie 2011, a stadiului rezolvării problemelor semnalate de echipa operativă în perioada 17 ianuarie – 28 februarie 2011, s-a constatat că din totalul de 201 aspecte negative inventariate, 31 s-au rezolvat, 120 sunt în curs de rezolvare, 50 nefiind soluţionate încă. Dintre aspectele negative semnalate, amintim: terenuri neîntreţinute, nebetonate, neasfaltate, traversate de autoturisme şi maşini de mare tonaj, rezultând noroi şi praf ce este antrenat pe carosabil (s-au realizat măsurile impuse în 4 cazuri); aspecte inventariate privind terenuri cu funcţiunea de spaţiu verde neîntreţinute -măsuri realizate în 7 zone; străzi neîntreţinute corespunzător, constatându-se  un grad scăzut de salubrizare: pe o lăţime de 25-30 de centimetri de la bordură, pe ambele părţi ale carosabilului sunt cantităţi însemnate de noroi şi praf – în total 29 de zone, în 6 areale, situaţia s-a îmbunătăţit. Inspectorii au mai constatat suprafeţe pe care sunt împrăştiate deşeuri –din  totalul de 25, au fost curăţate 8. De asemenea, a fost efectuat controlul surselor potenţiale de poluare în zonele industriale şi comerciale şi s-au impus măsuri cu termene de rezolvare.

Şase luni de controale în Timişoara

Activitatea echipei operative a fost planificată pentru o perioadă de 6 luni, urmând ca programul de gestiune a calităţii aerului să fie revizuit cu măsuri noi, care nu au fost prevăzute în forma iniţială, dar care se impun, pentru remedierea în cel mai scurt timp posibil, a aspectelor negative. “Toate demersurile autorităţilor, constatările şi măsurile luate în Timişoara pentru problematica depăşirilor valorilor limită pentru pulberile în suspensie – PM10 vor fi transmise Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, care fundamentează materialul care va fi transmis în termen de 2 luni Comisiei Europene, ca răspuns la avizul motivat trimis de CE României”, a spus Lambrino. Amintim că această Comisie Europeană a transmis, recent, României un aviz motivat suplimentar privind depăşirea valorilor limită pentru pulberile în suspensie – PM10  ca urmare a raportării datelor de calitate a aerului la nivel naţional, iar riscul este amenda, prin declanşarea clauzei de ingringement.

 

Comentarii

comentarii