Acasă Actualitate Primăria Timişoara şi Retim vor demara curăţenia de toamnă

Primăria Timişoara şi Retim vor demara curăţenia de toamnă

DISTRIBUIȚI

Fiecare timişorean trebuie să fie responsabil în protecţia mediului!
Campania “Nu te pune cu timişorenii” susţine curăţenia generală şi îndeamnă timişorenii să îşi facă ordine şi curăţenie în jurul blocurilor şi în faţa caselor în care locuiesc
Nu abandonaţi deşeuri de orice fel pe domeniul public! Nu depuneţi pungi de gunoi menajer lângă pubele! Nu lăsaţi pubela în stradă până a doua zi în caz că locuiţi la casă! Nu aruncaţi în pubelă moloz, sticlă sau metale! Acestea pot distruge atât pubela, dar mai ales autogunoiera şi sistemul hidraulic de compactare. Nu aruncaţi sticlele şi ambalajele din plastic în deşeurile menajere. Nu aruncaţi hârtia, cartonul în pubela destinată deşeurilor menajere. Acestea sunt şase principale îndemnuri ale Primăriei Timişoara şi Retim către timişoreni pentru a se păstra curăţenia oraşului. Tradiţionala campanie de curăţenie de toamnă pe care RETIM, împreună cu Primăria Timişoara o organizează şi în această toamnă, va debuta pe 12 octombrie, cu zona situată în partea de nord a canalului Bega. Curăţenia în zona situată la sud de canalul Bega va demara din 19 octombrie.

Un timişorean generează până la 2 kg de gunoi, zilnic

De asemenea, campania “Nu te pune cu timişorenii!”, organizată de către Rotary Timişoara, Primăria Timişoara, Fundaţia Bega şi Retim, la care s-au alăturat mai multe organizaţii ale societăţii civile şi aproape toate posturile de radio-tv şi presa scrisă din Timişoara, susţine curăţenia generală şi îndeamnă timişorenii să îşi facă ordine şi curăţenie în jurul blocurilor în care locuiesc şi în faţa caselor. Numai aşa putem oferi o imagine de oraş civilizat, dintr-o ţară care face parte din Uniunea Europeană. Scopul campaniei de curăţenie este de a oferi posibilitatea cetăţenilor de a se debarasa de toate obiectele inutile din gospodării, cu excepţia deşeurilor rezultate din construcţii. În Timişoara, se desfăşoară două campanii de curăţenie generală – toamna şi primăvara – şi sunt gratuite. Durata lor este de două săptămâni fiecare. Conform studiilor, fiecare cetăţean generează, zilnic, aproximativ 1,5–2 kg de deşeuri, din care cel puţin jumătate pot fi reciclate. “A fi cetăţean al Timişoarei implică asumarea unor responsabilităţi în domeniul gestionării deşeurilor şi a protecţiei mediului înconjurător. Înainte de toate, fiecare timişorean trebuie să îşi dorească să se implice şi, în acelaşi timp, să contribuie la păstrarea curăţeniei oraşului. Fiecare dintre noi trebuie să fie conştient de faptul că, dacă nu reacţionează în direcţia colectării selective a deşeurilor reciclabile şi le aruncă la pubelele pentru deşeuri menajere, acest fapt se va reflecta în curând în preţul pe care va trebui să îl plătim pentru colectarea şi transportul deşeurilor, având în vedere că noul depozit va fi construit la 50 de kilometri de Timişoara”, susţin reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Colectarea selectivă

Colectarea selectivă este o soluţie la îndemâna tuturor şi presupune colectarea diferenţiată a deşeurilor din ambalaje, pe tipuri de deşeuri. Primăria Timişoara şi Retim au implementat acest sistem în Timişoara. În pubelele pentru deşeuri reciclabile sau în sacul galben, se pot depune hârtie şi carton curate, plastic, pet-uri, pungi de plastic sau doze de aluminiu. Dopurile trebuie scoase şi pet-urile strivite, iar cartoanele şi deşeurile din ambalaje să fie pliate înainte de a fi introduse în pubelă. Amintim că deşeurile din echipamente electrice şi electronice (frigidere, radiatoare, aspiratoare, calculatoare etc.)  pot fi transportate de fiecare persoană la unul dintre cele patru puncte de colectare, situate pe străzile: Calea Torontalului nr. 94, Al. Avram Imbroane nr. 70, Calea Moşniţiei nr. 2 şi str. Energiei nr. 3 Timişoara. Pentru deşeuri din construcţii şi demolări în cantităţi mai mari de un metru cub, trebuie închiriat un container special de la Retim, cu sediul pe str. Oituz nr. 3 A, tel: 0256.499.490.

Comentarii

comentarii