Acas─â S─ân─âtate Primul transplant cardiac din 2022

Primul transplant cardiac din 2022

DISTRIBUIȚI

Primul transplant cardiac din acest an a fost f─âcut, vineri, 14 ianuarie, de echipa coordonat─â de prof. dr. Hora╚Ťiu Moldovan ÔÇô Universitatea de Medicin─â ╚Öi Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇŁ Bucure╚Öti, Clinica de Chirurgie Cardiovascular─â a Spitalului Clinic de Urgen╚Ť─â Bucure╚Öti ÔÇô Floreasca.

Opera╚Ťia a fost realizat─â ├«mpreun─â cu prof. dr. Hora╚Ťiu Suciu de la Universitatea de Medicin─â, Farmacie, ╚śtiin╚Ťe ╚Öi Tehnologie ÔÇ×George Emil PaladeÔÇŁ din T├órgu Mure╚Ö, Institutul de Urgen╚Ť─â pentru Boli Cardiovasculare ╚Öi Transplant T├órgu Mure╚Ö. Acesta este, de altfel, ╚Öi primul transplant cardiac realizat de t├ón─âra echip─â a Clinicii de Chirurgie Cardiovascular─â de la Spitalului Clinic de Urgen╚Ť─â Bucure╚Öti ÔÇô Floreasca.

ÔÇ×Ne bucur─âm s─â contribuim la reluarea activit─â╚Ťii de transplant ├«n Clinica de Chirurgie Cardiovascular─â a SCUB, felicit─âri pentru t├ón─âra echip─â care duce mai departe tradi╚Ťia transplantului cardiac ├«n aceast─â clinic─â; sper ca un num─âr tot mai mare de pacien╚Ťi care sunt pe listele de poten╚Ťiali receptori s─â beneficieze de transplant ├«n cel mai scurt timp.ÔÇŁ, a declarat prof. univ.Dr. Hora╚Ťiu Suciu, dup─â ├«ncheierea interven╚Ťiei.

Pacientul care a primit transplantul are 32 de ani ╚Öi se afla de mai mult timp pe lista receptorilor. Cordul a fost prelevat ├«n cursul dimine╚Ťii la Spitalul de Urgen╚Ť─â Militar Central, donatorul fiind o t├ón─âr─â de 20 de ani aflat─â ├«n moarte cerebral─â ├«n urma unei hemoragii cerebrale.

Domnul prof. univ. dr. Hora╚Ťiu Moldovan a declarat, la r├óndul s─âu: ÔÇ×Interven╚Ťia a durat aproape 5 ore ╚Öi a reunit eforturile echipelor specializate din Bucure╚Öti ╚Öi T├órgu Mure╚Ö; mul╚Ťumesc pentru suport profesorului Hora╚Ťiu Suciu ╚Öi echipei sale, ale c─âror rezultate ├«n domeniul transplantului cardiac ├«n Rom├ónia ne-au inspirat ╚Öi motivat ├«n munca noastr─â la SCUB. Dorim ca programul de transplant cardiac ├«n Rom├ónia s─â continue ├«ntr-un ritm ╚Öi mai dinamic, iar resursele alocate s─â fie ├«ndreptate spre cre╚Öterea num─ârului de interven╚Ťii, precum ╚Öi pentru formarea tinerilor medici ├«n acest domeniu de ├«nalt─â specialitate.ÔÇŁ

├Än cele 9 luni de activitate, t├ón─âra echip─â de speciali╚Öti a efectuat 182 opera╚Ťii de chirurgie cardiac─â, dintre care 135 pe cord deschis, cu circula╚Ťie extracorporal─â, la care se adaug─â interven╚Ťiile de urgen╚Ť─â din gard─â – preponderent ├«n aria chirurgiei vasculare.

 

Comentarii

comentarii