Acasă Actualitate Prinși că munceau la negru

Prinși că munceau la negru

DISTRIBUIȚI

Un număr de 27 de angajatori au fost depistaţi că foloseau 42 de persoane fără forme legale de angajare, de la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului Caraş-Severin fiind efectuate 200 de controale privind identificarea muncii nedeclarate. În aceste condiţii, angajatorilor identificaţi li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 126.000 de lei, pentru faptul că au primit la muncă persoane fără a întocmi pentru acestea contract individual de muncă, conform Codului Muncii. De asemenea, angajatorilor implicaţi le-au fost dispuse măsuri obligatorii cu termen scurt de realizare, în ceea ce priveşte întocmirea contractelor individuale de muncă. ”Munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilităţi de progres profesional, cu salarii mai mici decât cele de pe piaţa forţei de muncă, fără protecţie socială, efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifestă inclusiv în poziţia economico-socială precară în comparaţie cu salariaţii angajaţi cu forme legale”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Caraş-Severin.
Potrivit acestuia, consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Astfel, angajatorii care nu utilizează munca declarată au mai puţine obligaţii financiare şi deci se află în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin.
Totodată, munca nedeclarată se poate manifesta doar cu implicarea celor două părţi, respectiv angajatorii şi salariaţii lor, având la bază practici neloiale, care diminuează simţul responsabilităţii necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor este destinată protecţiei sociale.
După cum susţine Ioan Jura, inspectorul şef al ITM, principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obţinut atât de angajator, cât şi de salariat, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.
 

Comentarii

comentarii