Acasă Sănătate Prioritatea ești tu! Screening pentru depistarea bolilor mintale, la 4 spitale din...

Prioritatea ești tu! Screening pentru depistarea bolilor mintale, la 4 spitale din Timișoara. Vino!

DISTRIBUIȚI

Asociația de Psihiatrie Comunitară Șanse şi Asociația Psihiatrică Mircea Lăzărescu din Timișoara desfășoară campania Organizației Mondiale a Sănătății OMS lansată, în data de 10 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

Pandemia COVID-19 a avut şi încă mai are un impact major asupra sănătății mintale a populației de peste doi ani. Amprenta crizei mondiale asupra stării emoționale a diferitelor categorii de populație, inclusiv asupra personalului din domeniul sănătății, este un semnal puternic care impune regândirea organizării structurilor de îngrijire de sănătate mintală şi luarea unor măsuri de intervenție în criză.  Să nu uităm de cei expuși, de cei vulnerabili, de cei care duc povara depresiei, a anxietății, a gândurilor rătăcite în alte lumi….

Tema campaniei din acest an, ”Să facem din sănătatea mintală şi starea de bine pentru toți o prioritate globală”, aduce în atenţia tuturor adâncirea inechității în acordarea serviciilor de îngrijire pentru persoanele cu tulburări psihice şi nevoile tot mai crescute ale comunităţilor pentru îngrijiri de sănătate mintală.

”În cadrul campaniei ”Prioritatea ești tu!”, care este organizată de cele două asociații pentru Ziua Mondială a Sănătății Mintale din acest an vom lansa un proiect de screening destinat populației generale care prezintă o problematică somatică, cu scopul de a identifica precoce riscul pentru tulburări precum depresia şi anxietatea. Acțiunile de screening se vor desfășura pe parcursul a 3 zile în patru mari spitale din Timișoara: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Spitalul Municipal de Urgenţă Timișoara, Spitalul Militar de Urgenţă „Victor Popescu” şi Spitalul CF Timișoara, având ca partener științific UMF Timișoara”, este mesajul organizatorilor.

Voluntarii şi profesioniștii care vor participa sunt medici psihiatri şi medici rezidenți de psihiatrie din spitalele menționate. Aceștia vor interacționa cu populația generală care se prezintă pentru servicii de sănătate, altele decât cele psihiatrice şi conexe. Pentru persoanele identificate cu risc de a dezvolta o tulburare psihică sau cu manifestări clinice vom asigura prioritate în evaluare complexă şi tratament în structurile de profil.

 

Comentarii

comentarii