Acasă Actualitate PRM Timiş susţine protestele împotriva exploatării gazelor de şist

PRM Timiş susţine protestele împotriva exploatării gazelor de şist

DISTRIBUIȚI

ludovic-mardari„Să se înterzică prin lege exploaterea gazelor de şist, la fel ca în Franţa!”

Preşedintele Partidului România Mare (PRM) Timişoara, ing. Ludovic Mardari, fost deputat, ia atitudine faţă de exploatarea gazelor de şist – fenemon care devine din zi în zi tot mai periculos pentru sănătatea mediului şi a oamenilor.

 

Contaminare pe 70 de km

„Dacă până acum am manifestat oarecare detaşare, gândind că pericolul nu ne afectează, fiind departe, în Moldova, în Dobrogea sau chiar şi în Bihor, iată că s-a apropiat de noi şi ne-a bătut la uşă. Unele zone din judeţul nostru au fost concesionate unor companii petroliere în vederea prospectării şi exploatării gazelor de şist. Este vorba cu certitudine de oraşul Buziaş şi comuna Sânmihaiu Român. Se vorbeşte apoi şi despre comunele Biled şi Periam precum şi de satul Crai Nou din comuna Giulvăz. Chiar dacă ar fi vorba de amplasarea unei singure sonde şi nu de mai multe, contaminarea în jurul acesteia s-ar produce pe o rază de 70 de km, practic ar fi afectat întregul judeţ”, susţine Mardari, în discursul său.

38 de substanţe toxice

Specialiştii spun că, spre deosebire de gazele convenţionale, gazele de şist se extrag din roci aflate la adâncimi foarte mari, de ordinul kilometrilor, fracturate sau fisurate prin presiunea hidraulică a milioane de litri de apă, amestecată la fiecare lovitură, cu substanţe chimice. Dintre substanţele chimice folosite la fisurarea hidraulică, 38 sunt toxice, alte 8 fiind cancerigene. Ca urmare, se poate vorbi de contaminarea apei potabile şi a celei subterane în care pot apărea şi scurgeri de metan. Contaminarea amintită anterior este însoţită frecvent de cutremure şi alunecări de teren, precum şi de distrugerea florei şi faunei.

„Nu are nici o importanţă cum se numesc companiile care au concesionat perimetre de exploatare. Important este că Guvernul României le-a dat aprobare. Dacă ne referim totuşi la compania americană Chevron, există documentare care evidenţiază că tehnica de extracţie folosită de aceasta în SUA este mai scumpă dar mai sigură pentru mediu. În schimb, în Ecuador, compania Chevron a folosit tehnici care au poluat masiv, fără nici o urmă de intenţie de a proteja localnicii. Cine ne garantează că toate companiile care au obţinut contracte nu vor proceda la fel în România, utilizând tehnici care aduc maxim de profit cu maxim de efecte negative?”, se întreabă preşedintele PRM Timişoara.

Franţa şi Marea Britanie au interzis…!

Franţa este prima ţară care, în iulie 2011, a interzis prin lege exploatarea gazelor de şist utilizând tehnologia care are la bază fracturarea hidraulică. În Marea Britanie au fost suspendate toate exploatările datorită apariţiei de cutremure numeroase. De asemenea, în unele state din SUA a încetat exploatarea în urma scurgerilor de metan în apa subterană.

„Se vorbeşte despre unele avantaje. Se spune că prin exploatarea gazelor de şist s-ar putea ajunge la o independenţă energetică a României pe o perioadă de aproximativ 40 de ani. Se aminteşte şi de posibilitatea scăderii preţului la gaze. Sunt doar simple amăgiri pentru slăbirea vigilenţei populaţiei. Avem un exemplu concludent oferit de concesionarea petrolului. Preţurile la carburanţi au ajuns la un nivel incredibil, fiind mai mari decât în unele ţări care nu dispun de zăcăminte de ţiţei, fie ele şi concesionate. În ultimii zece ani, preţul la gaze a tot crescut, de la 200 dolari pe mia de metri cubi, la 500 de dolari. Chiar şi o scădere semnificativă a preţului gazului n-ar trebui să prezinte interes dacă ne este afectată sănătatea şi dacă se ajunge la dezastru ecologic. Reducerea preţului la consumatori ar fi reală, nicidecum ipotetică, dacă s-ar renunţa la intermediari în ce priveşte achiziţia gazelor din Rusia”, susţine Mardari.

Trebuie referendum naţional

Dat fiind faptul că explorarea şi exploatarea gazelor de şist cuprind tot mai multe judeţe din ţară, stârnind îngrijorare în rândul unui număr din ce în ce mai mare de locuitori, PRM Timiş consideră că este necesar să fie cerută părerea poporului, prin organizarea unui referendum naţional, aşa cum a susţinut Partidul România Mare încă de anul trecut. Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate solicita poporului să-şi exprime voinţa prin referendum cu privire la această problemă de interes naţional.

„De precizat că organizarea unui astfel de referendum nu este dorită nici de preşedintele României şi nici de Parlament. Poziţia preşedintelui pro exploatare gaze de şist este cunoscută. În ce priveşte Parlamentul, pe lângă declaraţiile prim-ministrului adăugăm că la 22 iunie 2012, Senatul, cu USL majoritar, a respins o propunere legislativă privind interzicerea exploatării gazelor de şist, depusă înainte de căderea guvernului Ungureanu, în martie-aprilie acelaşi an, de 11 parlamentari PSD. Se încearcă să se procedeze la fel ca în cazul marilor privatizări făcute fără consultarea poporului. Singura soluţie o reprezintă manifestările de stradă, urmându-se exemplul celor 5.000 de oameni de la Bârlad, care şi-au impus voinţa amânând cu opt luni lucrările de explorare. Dacă românii vor manifesta în mai multe localităţi din ţară, cerând referendum naţional, atât preşedintele, cât şi Parlamentul nu vor avea încotro şi vor trebui să accepte. Prin stimularea spiritului civic, mobilizarea poate fi asemănătoare cu cea din ianuarie 2012, utilizându-se internetul. Implicarea unui partid, fie el şi PRM, în organizarea protestelor, s-ar interpreta ca o politizare a întregii acţiuni, fapt ce nu este în interesul nimănui. Să sperăm că le va veni mintea la cap celor îndrituiţi să ia decizii în această ţară şi că vor da dovadă de demnitate, trecând peste intervenţiile venite din exterior, astfel încât să se înterzică prin lege exploaterea gazelor de şist, la fel ca în Franţa, fără să mai fie nevoie de proteste şi de referendum”, crede preşedintele PRM Timişoara.

Comentarii

comentarii