Acasă Actualitate Problematica fondurilor europene și a cercetării în medicină – în analiză la...

Problematica fondurilor europene și a cercetării în medicină – în analiză la OncoGen Timișoara

DISTRIBUIȚI

La Centrul OncoGen Timișoara, a fost organizată, joi 25 mai, seara, o amplă dezbatere privind adaptarea strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare la noul context european şi internaţional, moderată de prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen.

Invitat special a fost europarlamentarul Maria Grapini. La evenimentul, care s-a bucurat de un real succes, au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale și din cadrul ministerelor din București, consilieri ai prim-ministrului, rectori ai universităţilor timişorene şi cercetători de prestigiu din regiune, care derulează proiecte cu finanţare europeană. Scopul dezbaterii a fost să stimuleze schimbul de idei şi opinii între reprezentanţii autorităţilor publice şi mediul academic, conform viziunii strategice naţionale privind creşterea competitivităţii României la nivel regional şi global prin inovare, ca rezultat al cercetării-dezvoltării.
Prof. Virgil Păunescu a atras atenția că fără cercetare nimic nu poate funcționa cu succes, iar viitorul nu poate fi decât întunecat, pentru orice societate. „Nici o țară din lume nu se poate dezvolta în lipsa cercetării, dacă aceasta nu este pusă la punct, dacă nu este funcțională și eficientă, indiferent de sistemul social, vei rămâne veșnic în urmă. Ne iluzionăm dacă credem că trecerea de la comunism la capitalism rezolvă lucrurile. Fără cercetare nu poate exista nimic. Țările care pun accent și finanțează învățământul și cercetarea vor progresa. Numai acele țări avansează economic. De exemplu, produsele pe care le cumpăr sunt un rezultat al cercetării. Trebuie să înțelegem că nu te dezvolți fără cercetare. Ești sortit subdezvoltării, să fii colonie. În momentul de față, noi avem bani, culmea este că avem bani, aici la OncoGen, nu chiar câți am fi vrut, dar avem, și ne confruntăm cu problema achizițiilor publice. Din punctul nostru de vedere situația este clară, dar a spitalului nu, și deocamdată, nu am reușit să punem în funcțiune întreg institutul. Am rugat trei colegi din Germania să vină să ne facă un audit al instalațiilor și al institutului și să ne ajute să facem caietele de sarcini pentru mentenanță. Institutul fiind foarte sofisticat, făcut cu asistență germană, se vede că înainte va merge tot cu asistență germană”, a declarat prof. dr. Virgil Păunescu.
Marile probleme care înfrânează achizițiile și atragerea fondurilor europene sunt legile proaste, funcționarii lipsiți de pregătire, ghidurile neunitare, care mai mult încurcă și birocrația extremă care anihilează tot și întârzie foarte mult lucrurile. Sunt discuții și neînțelegeri chiar între ministere, provocând blocaje. Funcționarii din universități sau din spitale nu aplică normele exacte, chiar le este frică să aplice legea, ca să nu fie acuzați de corupție.
Maria Grapini a atras atenția că suntem la jumătatea anului și nu au fost atrase fondurile europene și există riscul să pierdem banii. Când apare o directivă europeană, cum a fost și cea a achizițiilor publice,  trebuie să o asimilăm în prima parte a termenului pe care îl dă. E o boală la noi. Lăsăm în ultima zi. Gheorghe Crișan, monitor în proiecte europene pe zona de vest, a spus:  “Trebuie să faceți să se înțeleagă lucrurile esențiale, incluziv la achiziții care este punctul nevralgic, că cercetarea este altceva. Trebuie ruptă de acolo. Trebuie să înțelegeți ce înseamnă cercetarea. Ca să faci performanță de vârf, nu poți să mergi în rând, să ai aceeași sapă sau echivalent, ci îți trebuie o sapă care mai face o activitate în plus. Astfel ajungi la performanță. E nevoie de acel lucru care te ajută să faci pasul înainte, altfel nu ajungi nicăieri. Sunt multe elemente de discutat. Sunt multe dezbateri privind generalizarea ghidurilor sau de a le aduce mai aproape de cei finanțați. Noi am făcut de fiecare dată observații, dar de obicei nu au fost luate în seamă”, a spus Crișan.
Soluțiile
După o dezbatere lungă de câteva ore, spre final s-au dat și unele soluții. “E nevoie de o lege eficientă a funcționarilor publici, fiindcă acum e o tragedie. Aceasta trebuie schimbată, altfel, nu va funcționa. Cum să faci performanță, dacă legea mă leagă de amândouă mâinile. Legea nu va avea importanță dacă nu se schimbă. Mai propun ca niciun funcționar să nu fie angajat dacă nu a lucrat minim cinci ani în economia privată, fiindcă nu înțeleg situația. Vor câștiga țările care fac cercetare. Eu văd trendul Uniunii Europene. Dacă nu ne deschidem mintea să atragem finanțare și să facem cercetare în toate domeniile, o să rămânem în urmă. Vreau să îmi trimiteți propunerile luate aici pe care eu le asamblez și mă angajez să fac lobby în favoarea dumneavoastră, e datoria mea ca europarlamentar să fiu pista de legătură între instituții și îmi permite statutul să interpelez fiecare ministru în legătură cu orice problemă”, a fost mesajul lui Grapini, către cei prezenți. De asemenea, Mihai Niculescu, UMF Timișoara director de proiect, a propus trei soluții: 1.Funcționari cu pregătire specifică. 2. Obligatoriu continuitate în sistem. 3. Feedback de la cei de jos care implementează proiectele. Aceste trei elemente trebuie respectate, făcute în ordine.
Mesajul Ministerului Dezvoltării și a Fondurilor Europene a fost că legea funcționarilor publici va fi schimbată. “De asemenea, cu ajutorul doamnei europarlamentar Maria Grapini, haideți să punem umărul la treabă și vă vom ajuta cu tot ce putem. Altfel, procentul de 60% anul acesta nu va fi atins. După trecerea fazei condiționalității și desemnării, obiectivul va fi de a intra în contractare și implementare. Să centralizăm o listă de articole care blochează în acest moment achizițiile pe fondurile europene și să lămurim cu Ministerul Finanțelor ce anume poate fi modificat. Comisia Europeană ne-a impus până la momentul desemnării să nu facem modificări pe legislație pe achiziții publice sau orice modificare să fie avizată împreună cu ei. Acceptăm orice punct de vedere venit de la beneficiari. Sunt foarte multe lucruri care împiedică și multe lucruri care trebuie simplificate și noi lucrăm la Ministerul Dezvoltării pe simplificarea procedurilor. Sunt multe probleme provenind din trecut. Am trimis acele ghiduri la Bruxelles și s-au întors cum s-au întors. Acum trebuie să ne chinuim printre alte lucruri care necesită simplificare să refacem din mers tot ce nu este în concordanță”, a explicat Mihai Grigore –secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și al Fondurilor Europene. „Trebuie să îți croiești și echipa, nominal, fiindcă dacă sunt niște posturi no-name este foarte greu să găsești omul potrivit pentru activitatea respectivă. Atunci, se ușurează toată povestea, pentru că dacă îl știu pe cel care are expertiza necesară mie în proiectul cu pricina, îl angajez. Dacă scot la concursul postul, nu am siguranță că voi găsi omul potrivit, chiar provocând competiția. Cel ce își asumă activitatea de cercetare știe ce își asumă. În momentul în care proiectul a fost aprobat se face un contract pe durată determinată. Nu mai scot la concurs nimic”, a spus Șerban Panaitescu, consilier al ministrului Cercetării.
Conferinţa mult mai amplă intitulată ”Fiziologia personalizată – de la concept la medicina de precizie”, organizată în colaborare cu Societatea Română de Fiziologie şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara, este găzduită de Centrul OncoGen, în perioada 25 – 27 mai, şi reunește cercetători din ţară şi străinătate, într-un program ştiinţific axat pe cercetarea translaţională, de la studii fundamentale la aplicaţii clinice.
Deschiderea festivă a avut loc, joi 25 mai, între orele 14:00 – 15:30, când au fost conferite titlurile de Preşedinte de Onoare al Societăţii Române de Fiziologie profesorilor cu contribuţii la dezvoltarea acestei societăţi. Totodată, vor susţine prelegeri invitaţii prof. dr. Rudolf Valenta (Universitatea Medicală Viena) şi prof. dr. Denis Corbeil (Universitatea Tehnică Dresda), pe parcursul conferinţei fiind prezent şi prof. Torsten Tonn (Universitatea Tehnică Dresda).

 

Comentarii

comentarii