Acasă Actualitate Problematica românilor din Serbia – în dezbatere internațională la Mitropolia Banatului

Problematica românilor din Serbia – în dezbatere internațională la Mitropolia Banatului

272
DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului prin Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei – în colaborare cu diferite instituții cultural-educative – a organizat o serie workshop-uri în cadrul cărora, deopotrivă cercetători, profesori, studenți, elevi, au formulat o serie de teme şi de întrebări, care au fost propuse spre dezbatere în cadrul acestor întâlniri.

Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan Selejan, dar și a preasfințitului părinte Daniil Stoenescu, Arhiepiscopia Timișoarei continuă această serie de dezbateri cu o masă rotundă intitulată: Consolidarea comunităților românești din diaspora. Studiu de caz: Parohiile Ortodoxe Române din Serbia.

Demersul  se raportează la decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.

Statisticile recente arată că diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume (aproximativ 2,5 milioane). În acest context Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, arăta că românii din afara granițelor se împart în trei categorii:

Românii din teritoriile care au făcut cândva parte din România: Basarabia (Republica Moldova de azi), Bugeac și Cer­năuți (în Ucraina de azi).

Românii care nu au făcut niciodată parte din statul român: cei din Transcarpatia (Maramureșul istoric), cei de pe Valea Timocului (în Serbia și Bulgaria) și aromânii răspândiți în Balcani.

Diaspora propriu-zisă, formată din românii care au plecat peste granițe din voință proprie.

Patriarhia Română face eforturi susținute de a menține unitatea și identitatea românilor prin diferite proiecte. De aceea, această masa rotunda promovează aceste preocupări. Preoți, teologi, studenți la Teologie ai Universităţii de Vest Timişoara şi invitaţii lor vor dezbate subiecte precum: Românii ortodocși din Serbia. Parcurs istoric; Viața religioasă și culturală; Biserică și Stat în Serbia; Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în diferitele proiecte din Serbia; Educația religioasă; Activități pentru tineri; Desfășurarea programelor sociale, educaționale, culturale ș.a.m.d.

Masa rotundă se va desfășura, miercuri, 4 august 2021, cu începere de la ora 20:00 (ora României), în mediul online. Moderatorul întâlnirii este pr. lect. dr. Alin Cristian Scridon, de la Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Teologie Ortodoxă. Link-ul dezbaterii: https://meet.google.com/txe-wort-bnh?pli=1&authuser=0. email: alin.scridon@e-uvt.ro tel. 0744.935.241

 

Comentarii

comentarii