Acasă Actualitate Procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este judecat pentru corupţie a...

Procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este judecat pentru corupţie a fost amânat

416
DISTRIBUIȚI

 Procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este judecat pentru fapte de corupţie a fost amânat, luni, la primul termen de la Tribunalul Alba, unde a fost strămutat de la Arad, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)

, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

Luni, la Tribunalul Alba a fost programat primul termen în procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este judecat pentru fapte de corupţie, după ce procesul a fost strămutat de la Arad la Alba, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), însă a fost amânat. Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, s-a prezentat, luni, în faţa Tribunalului Alba, însă nu a făcut nicio declaraţie la intrarea şi la ieşirea din sala de judecată. Şedinţa de judecată din acest proces a durat doar câteva minute, timp în care unul dintre apărătorii inculpaţilor din acest dosar a cerut amânarea judecării pentru a putea studia dosarul.
Reprezentantul Biroului de Presă al Tribunalului Alba Sorina Cristorean a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a acceptat cererea de amânare şi a stabilit următorul termen de judecată pentru 9 mai. Procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este judecat pentru fapte de corupţie a fost strămutat de la Arad la Alba, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timişoara formulaseră cererea de strămutare în luna ianuarie a acestui an. Procesul lui Gheorghe Falcă a fost amânat la ultimele înfăţişări, după ce procurorii DNA au formulat obiecţii faţă de ultimele expertize realizate asupra casei edilului şi asupra terenului fostei fabrici de zahăr din Arad, care ar fi fost vândut de municipalitate unor prieteni ai primarului, sub preţul pieţei. Referitor la expertiza asupra casei, procurorii au susţinut că au descoperit mai multe neconcordanţe, printre care faptul că în raportul de expertiză realizat recent scrie că imobilul are o vechime de o sută de ani, în timp ce în raportul iniţial se preciza o vechime de 50 de ani. Referitor la valoarea casei lui Falcă, expertiza realizată recent, la cererea avocaţilor edilului, arată că aceasta era, în 2005, de aproximativ 99.000 de euro, în timp ce experiza realizată la cererea procurorilor, la începutul anchetei, arată o valoare de 230.000 de euro. 
La termenul din 12 octombrie 2010, instanţa a admis cererea apărătorilor lui Gheorghe Falcă de a se reface expertizele pentru terenul fostei fabrici, dar şi pentru casa edilului. Judecătorul a numit doi experţi pentru fiecare din cele două imobile, doi fiind desemnaţi de instanţă şi ceilalţi doi la propunerea avocaţilor.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Alături de Gheorghe Falcă au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiaşi firme, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad. Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi presupuşi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului. Potrivit procurorilor anticorupţie, Gheorghe Falcă ar fi primit de la cei doi o casă cu o suprafaţă de 242 metri pătraţi în centrul Aradului, dându-le în schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. Anchetatorii au stabilit că diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 de euro. După trei săptămâni, cei doi au vândut apartamentul dobândit cu suma de 80.000 de euro. Ulterior, Falcă ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter şi Radu Vasil să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a municipiului Arad şi pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad. Potrivit DNA, în acest scop Gheorghe Falcă ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren şi s-ar fi numit preşedinte al comisiei, din care făcea parte şi Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad. După numai o zi de la încheierea tranzacţiei, cumpărătorii ar fi vândut terenul la un preţ de 2.936.304 de euro unei alte societăţi comerciale, rezultând o diferenţă în plus de 2.097.360 de euro faţă de suma plătită pentru acelaşi teren. Anchetatorii au stabilit că suma reprezintă prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad şi, totodată, avantaj patrimonial obţinut de reprezentanţii SC Elecon Plus SRL. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând celor patru inculpaţi. 
Falcă a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Francisc Demeter şi Radu Vasil sunt judecaţi pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Procesul lui Gheorghe Falcă a fost suspendat prima oară în ianuarie 2008, la câteva luni de la începere, dosarul fiind trimis atunci Curţii Constituţionale pentru soluţionarea unor excepţii de neconstituţionalitate referitoare la chestiuni procedurale invocate de avocatul lui Falcă. Judecătorii Curţii Constituţionale au respins excepţiile.
În noiembrie 2008, Tribunalul Arad a admis alte două excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărarea lui Falcă, astfel că procesul a fost suspendat din nou. Excepţiile au fost soluţionate la Curtea Constituţională, unde au fost respinse, iar cazul s-a întors la Arad, unde procesul a fost reluat după aproape un an, respectiv în 29 septembrie 2009. La înfăţişarea din 10 noiembrie 2009, Tribunalul Arad a respins cererea apărătorilor lui Gheorghe Falcă de refacere a urmăririi penale. Judecătorul a anunţat că a respins toate reclamaţiile avocatului Gheorghe Mateuţ cu privire la urmărirea penală, după ce apărătorul a invocat nulitatea absolută a urmăririi penale, afirmând că au avut loc încălcări ale procedurilor. În 15 decembrie 2009, Tribunalul Arad a respins excepţia de neconstituţionalitate invocată de apărătorul inculpatului Francisc Demeter, judecat în aceeaşi cauză. Excepţia se referea la OUG 134/2005, privind funcţionarea, organizarea şi competenţele Parchetului Naţional Anticorupţie, devenit ulterior Direcţia Naţională Anticorupţie. Judecătorul a spus că această excepţie nu are nicio legătură cu această cauză şi a fixat un nou termen pentru începerea judecătorii dosarului de fond, respectiv 20 ianuarie 2010. Între timp, avocaţii lui Demeter au făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, care a confirmat, însă, decizia instanţei arădene. Tribunalul Arad a decis, în 20 ianuarie 2010, o nouă amânare a procesului, pentru că judecătorul a constatat că dosarul cauzei nu a ajuns la Arad de la Curtea de Apel Timişoara, unde s-a judecat recursul la decizia Tribunalului Arad de a respinge noile excepţii de neconstituţionalitate invocate în caz. Judecarea pe fond a procesului a început în 3 februarie 2010, după numeroase amânări. În acest dosar, peste 35 de martori au fost audiaţi de instanţa de judecată a Tribunalului Arad. Gheorghe Falcă este şi prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Arad a PDL.
Sursa: Mediafax

Comentarii

comentarii