Acasă Actualitate Procter&Gamble Timişoara – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Procter&Gamble Timişoara – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

DISTRIBUIȚI

S.C. Detergenţi S.A, aparţinând concernului Procter & Gamble, este una dintre cele mai mari, dar şi cele mai ciudate fabrici din Timişoara. În această fabrică lucrează, în momentul de faţă, aproximativ 700 de persoane. Nu vă gândiţi că toţi sunt angajaţi ai firmei care produce detergenţi. Mai bine de 400 de oameni sunt angajaţi printr-o altă firmă, pentru a lucra pentru Procter&Gamble, plătiţi cu un salariu de mizerie.

Drepturi şi bătaie de joc
Schema organizatorică a celor de la S.C. Detergenţi S.A. arată că aproape 200 dintre cei 300 de angajaţi P&G lucrează la birouri, pe salarii bunicele, restul de 100 de angajaţi lucrând în diferite departamente din fabrică. Compania care produce clor şi detergenţi la Timişoara mai are însă 400 de angajaţi contractaţi printr-o altă firmă. Aceştia sunt, de fapt, nişte oameni care lucrează cot la cot cu angajaţii Procter&Gamble, dar care nu au niciuun drept, ei nefăcând parte din marea familie Procter&Gamble. Ca să înţelegeţi mai bine despre ce este vorbă, vă vom da câteva exemple. Angajaţii Procter&Gamble beneficiează lunar de tichete de masă, au dreptul, o dată pe lună, să cumpere produse mai ieftine din fabrică, au dreptul să se aboneze la cantina fabricii, au un vestiar generos, în care sunt doar ei de ei, au parte de prime pe parcursul anului, teoretic, au dreptul chiar şi la echipamente de protecţie. Acestea sunt doar câteva dintre facilităţile pe care le au angajaţii Procter&Gamble. Probabil, vă întrebaţi dacă şi angajaţi din exterior beneficiază de acest lucru. Ei bine, aceşti oameni nu au niciun drept, sunt ca nişte roboţi care lucrează toată ziua, fără a avea nicio facilitate. Din punct de vedere legal, Procter&Gamble nu încalcă nicio lege a acestei ţări, în ceea ce îi priveşte pe cei 400 de colaboratori angajaţi printr-o altă firmă. Dar, dacă ne gândim la latura morală, aceşti oameni fac aceeaşi muncă, poate câteodată lucrează chiar mai mult decât angajaţii P&G şi au un salariu de mizerie şi niciun drept.
 
Reprezentanţii P&G vorbesc în dodii
 
De fiecare dată când am scris un articol despre Procter&Gamble, ne-am adresat Ramonei Brad, director Relaţii Externe, numai că această distinsă doamnă nu ne-a răspuns punctual niciodată la vreo întrebare. Ca să vedeţi câtă transparenţă există în compania de la Timişoara, vă vom prezenta întrebările noastre şi răspunsul oficial al celor de la P&G. Care este diferenţa între un angajat P&G şi un colaborator angajat printr-o altă firmă? De ce sunt mai mulţi colaboratori decât angajaţi în firma dumneavoastra? Ştiu că angajaţii P&G beneficiază de tichete de masă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cei 400 de colaboratori care sunt angajaţi printr-o altă firmă? Angajaţii P&G pot cumpara în fiecare lună produse fabricate de compania dumneavoastră, la preţuri mai mici. Colaboratorii beneficiază şi ei de acelaşi lucru? Angajaţii au vestiare comune cu contractorii? În fabrica dumneavoastră există o cantină unde se poate servi masa. Contractorii se pot abona şi ei, la fel ca angajaţii P&G,  la această cantină? Care este diferenţa salarială în procente între un angajat P&G şi un colaborator al firmei cu care dumneavoastră aveţi contract? Aici ma refer la cei care fac aceeaşi munca, dar au salarii diferite. Cui se acordă prime? Angajaţilor? Colaboratorilor? Colaboratorii au echipamente de protecţie, aşa cum prevăd legile acestei ţări, în care dumneavoastră activaţi? Acestea au fost întrebările adresate în scris de către noi celor din P&G iată şi răspunsul companiei:" Întrebările dumneavoastră din această etapă se referă la externalizarea unor game variate de servicii către companii care activează în România şi care sunt specializate în asigurarea acestor servicii. Externalizarea serviciilor care asigură suportul desfăşurării activităţii de bază este o modalitate de a asigura maximum de expertiză specifică în domeniile respective. Ca atare, compania Procter&Gamble foloseşte astfel de servicii de externalizare în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare. Selecţia companiilor care furnizează aceste servicii urmează aceleaşi principii de selecţie ca şi în cazul oricărui alt furnizor, cu respectarea legislaţiei privind selecţia personalului aferent şi a condiţiilor de muncă asigurate prin lege pentru aceştia, de către companiile angajatoare". La un asemenea răspuns, vă lăsăm pe dumneavoastră să comentaţi transparenţa de care dă dovadă directorul Biroului Relaţii Externe din Procter&Gamble.
Procter&Gamble Timişoara – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Comentarii

comentarii