Acasă Actualitate Prof. Dan Poenaru: “Coplata este utilă, dar nu va rezolva problemele sistemului...

Prof. Dan Poenaru: “Coplata este utilă, dar nu va rezolva problemele sistemului sanitar”

DISTRIBUIȚI

Anunţul introducerii coplăţii la medic, din inuarie 2013, la presiunea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, a produs o reacţie negativă nu numai din partea societăţii civile, ci şi a cetaţenilor. În plus, o parte a corpului medical nu este de acord cu această nouă taxă. Pe de altă parte, sunt medici care susţin că aceasta va ajuta sistemul sanitar, aflat într-o stare cronică de subfinanţare. “Coplata este utilă, dar nu va rezolva problemele de fond ale sistemului sanitar românesc. Costurile actului medical au crescut foarte mult datorită apariţiei noilor medicamente şi tehnologii, iar cât acordă guvernul din PIB nu poate acoperi cheltuielile. Germania a acordat Sănătăţii aproape 11% din PIB, iar în România, pentru Sănătate sunt acordaţi 4%. E puţin”, a declarat prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara. În cele din urmă, Ministerul Sănătăţii a redus nivelul coplăţii cu 50%.
Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti până la trei lei, de la 5 lei, iar pentru un RMN, taxa va fi între 50 şi 75 lei. De asemenea, 2 lei va costa  un set de 5 analize medicale şi 10 lei peste 10 analize medicale. Pentru a ajunge la radiologie, pentru imagistică medicală şi explorări funcţionale vom plăti 2 lei pe bilet de trimitere, iar asistenţa spitalicească va costa între 10 – 40  lei pe zi, în funcţie de clasificarea spitalului. Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată: pensionari cu venituri numai din pensii de pană la 740 lei/luna; copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse; femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

Coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.

Coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale şi de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori. Totodată, coplata va fi şi un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate.

Comentarii

comentarii