Spitalele din Timișoara și din întreaga țară sunt asaltate de pacienți, copii și oameni maturi, infectați cu virusul gripal, cu SARS-COV2 sau atinși de diferite viroze respiratorii, sistemul medical fiind copleșit, aflat la un pas de colaps și de declararea epidemiei de gripă!
Prof.univ.dr. Emilian Popovici, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atenționează că este foarte important ca în această perioadă a anului să știm să facem diferența între simptomele gripei și cele ale unei viroze respiratorii oarecare.
Gripa debutează brusc în plină sănătate cu stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 grade Celsius), frison, tuse, strănut frecvent întâlnite și persistente la fel cum sunt și durerile articulare și musculare.
Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat, precum și la cei care prezintă patologii asociate, cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare.
În virozele respiratorii, debutul este progresiv, febra este între 37 și 38 grade Celsius, durerile articulare și cele musculare sunt mai rar întâlnite și pasagere, tusea și strănutul de asemenea sunt mai puțin exprimate, decât în gripă și nu tind să persiste, iar frisonul este semnalat rar.
Complicațiile sunt de asemenea mai rare. O concluzie importantă ar fi aceea câ gripa nu se duce pe picioare, ci necesită o supraveghere atentă indiferent dacă vorbim de adulți sau de copii – atenționează prof. Emilian Popovici.