Acasă Actualitate Prof. univ. dr. Victor Neumann sărbătorit la Academia Română Timișoara, la 65...

Prof. univ. dr. Victor Neumann sărbătorit la Academia Română Timișoara, la 65 de ani

DISTRIBUIȚI

Academia Română Timișoara a organizat o manifestare festivă joi, 25 octombrie, pentru a marca 40 de ani de activitate și 65 de ani de viață de către prof. univ. dr. Victor Neumann, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare al Academiei Române Timișoara, “un intelectual de aleasă calitate al Timișoarei și al Banatului și un istoric excepțional” (prof. Miodrag Milin). Cu acest prilej a fost prezentat și volumul “Victor Neumann – Istoricul și Opera”, autori istoricul Miodrag Milin şi filozoful Florin Lobonţ.

Lucrarea a fost categorisită astfel: “O operă prodigioasă, o creaţie magnifică, o viziune de ansamblu asupra istoriei care dezvăluie, dincolo de rigurozitatea datelor, eruditul înzestrat cu valorile Iluminismului ecumenic. Este, în câteva cuvinte, portretul unui intelectual timişorean rasat, om de cultură veritabil, foarte ocupat de activitatea academică şi culturală. Volumul ”Istoricul şi opera” realizează un portret al unuia dintre cei mai importanţi istorici români contemporani, din trei perspective – descrierea făcută de Miodrag Milin şi Florin Lobonţ, interviuri acordate de-a lungul timpului de Victor Neumann şi biografia detaliată a acestuia. În activitatea sa susţinută de cercetare Neumann a abordat teme diverse şi noi metode de lucru, iar cărţile sale au contribuit la cunoaşterea şi înţelegerea istoriei României din perspectiva locală şi regională”.

Redăm pe scurt și discursul prof. univ. dr. Păun Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, cu acest prilej: “Domnul prof. dr. Victor Neumann a răsplătit cum se cuvine intrarea în cadrul activității științifice academice. Ceea ce a realizat prof. Neumann în decursul timpului, prin cărțile pe care le-a scris și prin studiile pe care le-a făcut, este demn de relevat din activitatea lui științifică. Vreau să mai spun că lansarea la București a Istoriei Banatului a fost un regal științific, fiindcă personalitățile din domeniul istoriei României au apreciat foarte mult acel volum, care este o culegere de studii întreprinse în trei țări din zona Banatului: România, Serbia și Ungaria. M-am bucurat că o asemenea importantă lucrare a fost coordonată de prof. Victor Neumann”.

De asemenea, fiindcă prof. Victor Neumann a împlinit frumoasa vârstă de 65 de ani, Academia Română Timișoara i-a oferit Diploma de Excelență.

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Victor Neuman a avut disponibilitatea de a accorda și un interesant interviu cotidianului ZIUA de Vest www.ziuadevest.ro

Domnule prof. Victor Neumann, vârsta de 65 ani se întâmplă o dată în viața unui om. Cu ce sentimente întâmpinați acest frumos eveniment?

Am satisfacția că am reușit să urmez calea pe care mi-am propus-o în viață, încă de la terminarea studiilor universitare, cu ani în urmă: aceea de a deveni cercetător și istoric. În toți acești ani am publicat multe cărți și studii istorice, am o activitate foarte bogată în domeniu, în acești 40 de ani de activitate. Am avut noroc și de faptul că trăim în libertate de aproape 30 de ani și putem să gândim și să scriem așa cum rezultă din cercetările fiecăruia, cu unghiuri de vedere care sunt înnoitoare în multe privințe, atunci când abordăm istoria sau fenomenele social-politice sau limbajele. Mi-am extins de la partea de istorie și cercetările legate de concept sau noțiuni care sunt esențiale în limbaje și în interpretări cu privire la istorie sacietate sau politică.

Cu ce rezultate importante vă mândriți cel mai mult?

Eu mă pot mândri cu mai multe cărți scrise de mine. Cea mai importantă este Tentația lui Homo Europeus. Geneza ideilor moderne în Europa Centrală și de Sud Est. La fel de atrăgătoare și atașante și pentru mine, dar și pentru cititori sunt cărțile dedicate istoriei Banatului, istoriei conceptuale, vorbim de Istoria României prin Concepte, dar și de cărțile dedicate evoluției modernității în spațiile Central și Sud Est European. Sigur că am satisfacția că, în multe dintre lucrările scrise, am dezvoltat dialogul dintre România și Europa, mai ales între Est și Vest, sesizând  momentele în care s-a petrecut integrarea din punct de vedere cultural, social și politic sau construcția statală a României în Europa.

Vă rog să spuneți câteva cuvinte despre acest volum “Victor Neumann. Istoricul și Opera”, care a fost prezentat cu acest prilej la Academia Română Timișoara?

Este o lucrare scrisă de doi cercetători eminenți, este vorba de prof. dr. Miodrag Milin, istoric, și de prof. dr. Florin Lobonț, filozof. Este un volum foarte bine realizat cu multe studii despre activitatea mea de cercetător al istoriei și despre viața mea. Există și șase interviuri pe care le-am dat în diverse momente, în ultimii 10 ani. Există acolo un CV detaliat împreună cu lista lucrărilor. În partea finală sunt ilustrații din diverse momente ale vieții personale, dar mai cu seamă ale vieții academice.

Domnule prof. Victor Neumann, aveți aceeași vârstă cu Academia Română Timișoara: 65 de ani!

Da, mă bucur că este așa. Eu am un respect deosebit pentru Academia Română și sunt încântat că filiala din Timișoara a organizat acest eveniment pentru sărbătorirea mea, cu prilejul împlinirii vârstei de 65 ani. Timișoara a avut întotdeauna, alături de interesul pentru economie sau pentru comerț, o mare deschidere pentru viața culturală, pentru experimente culturale, dar și pentru contribuții științifice și cercetări fundamentale. Atât Politehnica, cât și Științele umaniste s-au dezvoltat foarte bine, iar la ora actuală suntem la nivel național o filială academică foarte bine integrată în ceea ce se numește Academia Română în general. De multe ori suntem reprezentați foarte bine și în context internațional.

Sunteți cunoscut drept cel mai mare filosof al istoriei, care există în Banat

Sigur că, pe lângă partea de istorie narativă, practic și o interpretare a istoriei. Eu sunt și un teoretician, iar pregătirea filozofică a însemnat foarte mult pentru mine, de aceea am și putut să introduc noutăți în materie de metodologie, de interpretare. Desigur toate au la bază cercetarea științifică.

Domnule prof. Victor Neumann, vă rog să vorbiți de unul sau două obiective pe care le aveți la această frumoasă vârstă de 65 de ani?

Am chiar mai multe obiective. Printre altele trebuie să definitivez o ediție în limba engleză a Istoriei Banatului. Apoi trebuie să mai public câteva studii legate de gândirea politică în secolele precedente. Cum s-a articulat în secolul al XVIII lea gândirea politică europeană. De asemenea, mai am în vedere să scriu o carte despre Istoria României.

 

Comentarii

comentarii