Acasă Actualitate Programul Interreg IPA România-Serbia pe ciclul 2021-2027 a fost lansat, la Timișoara

Programul Interreg IPA România-Serbia pe ciclul 2021-2027 a fost lansat, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană pune la bătaie aproape 88 de milioane de euro pentru programul transfrontalier România-Serbia, pe ciclul 2021-2027.

Vor fi finanțate proiecte privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice – care vor avea circa 30 la sută din bugetul total -, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei româno-sârbe.

Aplicanții eligibili în cadrul Programului sunt autorități publice locale și regionale, primării, consilii județene, instituții de cercetare, școli, universități, ONG-uri, instituții culturale, camere de comerț sau agenții de dezvoltare regională.

Programul Interreg IPA România –Serbia pe ciclul 2021-2027 primul program european din România pe noul ciclu de finanțare și vine cu câteva noutăți.

“Lansăm acum primul call din programul IPA România-Serbia pe alocarea financiară 2021-2027. Urmează să mai lansăm unul probabil peste doi ani. Programul are trei priorități: prioritate pe protecția mediului și managementul riscului, o prioritate pe dezvoltare socială și economică, iar a treia este creșterea capacității de gestionare a frontierei. Avem obiective și priorități care seamănă cu perioada 2014-2020. Noutatea este legată de faptul că proiectele vor fi eligibile doar dacă 50 la sută din bugetul proiectului se va îndrepta pe partea investițională”, a afirmat Anca Lolescu, directorul Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara.

”Consiliul Județean Timiș a pregătit deja marile proiecte pentru noul ciclu de finanțare România-Serbia. Cele mai importante se referă la continuarea proiectului de navigare pe Bega și pista de biciclete de pe digul Begăi”, spune președintele CJT, Alin Nica.

Proiect de achiziționare de autobuze electrice care să lege Timișoara de Vârșeț, modernizarea pistei de biciclete de digul Begăi care leagă Timișoara și Zrenjanin ori achiziționarea de vaporașe care să facă plimbări între România și Serbia sunt câteva din planurile CJ Timiș.

“Ne place să fim primii, e primul program de cooperare transfrontalieră din România pe care îl lansăm astăzi, iar asta arată profesionalismul și dedicarea celor care lucrează în Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Plecăm cu speranțe noi de a finanța proiecte frumoase pentru județul Timiș. Evident, în precedentul ciclu proiectul nostru fanion a fost reluarea navigării pe Bega și realizarea pistei de biciclete de pe dig Timișoara-Zrenjanin. Dorim să mergem pe această direcție din nou, e una foarte apreciată de cetățeni. Dorim să modernizăm pista de biciclete, să creăm facilități de-a lungul ei, cei care merg cu bicicleta trebuie să aibă un loc unde să se adăpostească, un minim de servicii, restaurant, poate chiar de cazare. Mai sunt încă șapte, opt idei pe care le pregătim pentru depunerea spre finanțare”, a spus președintele Alin Nica.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest, susține că pe lângă proiectele vizibile în infrastructură, extreme de importante sunt legăturile care se creează la nivel uman între Serbia și România.

“Cele mai importante sunt aceste relații pe care aceste programe le dezvoltă în zona de graniță, ele generând practic un fel de țesătură instituțională dacă putem spune. Această oportunitate este unică pentru comunitățile din zonă, mai ales că, în general, zonele de frontieră sunt mai izolate sau au dificultăți mai specifice. Programele ajută foarte mult la dezvoltare. Le poziționează din punct de vedere turistic, din punct de vedere al infrastructurii, al conectivității – sau deschis foarte multe puncte de frontieră, iar pe termen lung aceste relații generează încredere și o comunicare și implicare cu mari beneficii comunităților de ambele părți ale graniței”, a declarat Sorin Maxim.

Aria Programului cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți din România,  respectiv șase districte din Republica Serbia care includ Banatul de Nord, Banatul Central, Banatul de Sud, Borski, Branicevski și Podunavski.

Comentarii

comentarii