Acasă Cultura Propunere de la Timişoara: Competiţia pentru Capitala Europeană a Culturii să devină...

Propunere de la Timişoara: Competiţia pentru Capitala Europeană a Culturii să devină o chestiune de strategie naţională

DISTRIBUIȚI

capitala culturala strategieÎn perioada 10-20 iulie 2013, Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice proiectul Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru perioada 2014-2020. Persoanele fizice şi organizaţiile interesate au putut trimite opinii şi propuneri pentru documentul care trasează direcţia sectorului cultural din România.

Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală Europeană a fost una dintre organizaţiile care au trimis propuneri către minister. Principala dorinţă a asociaţiei timişorene este ca strategia culturală să cuprindă sprijinirea pregătirii candidaturii oraşelor din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În acest sens au fost trimise patru propuneri concrete de modificare a documentului oficial, aşa cum a fost el publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Prima propunere se referă la integrarea în strategia naţională pentru cultură pentru perioada 2014-2020 a participării României la Programul capitalelor europene ale culturii. S-a propus, de asemenea, stabilirea măsurilor prin care se asigură sprijin financiar din fondurile europene pentru oraşele candidate la acest titlu, prin Programele Operaţionale ale Cadrului Strategic Naţional de Referinţă 2014-2020. Ca o consecinţă a primelor două propuneri, Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală Europeană cere şi stabilirea modalităţilor concrete de susţinere de către Ministerul Culturii a oraşelor care aspiră la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi precizarea măsurilor în vederea co-finanţării oraşului declarat câştigător.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat, pentru ZIUA de Vest, că propunerile venite de la Timişoara vor fi analizate, urmând să se decidă şi forma în care acestea vor influenţa Strategia Sectorială în domeniul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru perioada 2014-2020. Între timp, termenul de trimite a propunerilor a fost prelungit până pe 2 august, varianta finală a Strategiei Sectoriale urmând să fie aprobată şi postată pe site-ul ministerului după data de 29 august.

În momentul de faţă, Strategia Sectorială, document elaborat de Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, are aproape 500 de pagini, la care se adaugă şi anexe de aproape 400 de pagini. 

Comentarii

comentarii