Acasă Actualitate Propunere şoc: Mai mulţi politicieni vor eliminarea subvenţiilor pentru fermieri

Propunere şoc: Mai mulţi politicieni vor eliminarea subvenţiilor pentru fermieri

DISTRIBUIȚI

camp grauDaniel Constantin a auzit propunerea europarlamentarului român Laurențiu Rebega de eliminare a subvențiilor pe suprafață. Iată care este poziția ministrului agriculturii vizavi de acest subiect delicat!
Vom vedea după anul 2020. Până atunci există  o planificare, există un buget și în România fermierii știu exact care e subvenția pe suprafață pentru 2015, dar și pentru 2020. Într-adevăr există o problemă uriașă cu această diferență și am explicat-o. În momentul în care am aderat la Uniunea Europeană s-a luat un  principiu, să spunem, corect la vremea aceea: productivitatea medie la hectar din fiecare stat. Din păcate, noi, la productivitate, nu stăm foarte bine pentru că avem foarte multe suprafețe fărâmițate. Am dat exemplu la porumb. Avem o producție medie la hectar de 4,3 tone în condițiile în care suntem producătorul de pe locul 1 sau 2, depinde de an, al porumbului din Europa.  Dacă am fi avut o productivitate ridicată, cum este în Franța, de 8 tone/ha, cu siguranță subvenția poate era mai mare decât în Franța. Comisarul european Dacian Cioloș a încercat un proces de convergență în patru luni. Să reducă de la statele care primesc mai mult și să crească subvenția la statele nou-venite. Procesul de convergență, din păcate, a eșuat la nivel politic, acolo unde liderii, premierii sau președinții țărilor care au participat la Consiliul European, nu au agreat procedura. Ca atare, până-n 2020 procesul de convergență se apropie, dar, probabil nu vom ajunge la același nivel de plată pe suprafață. Tocmai de aceea, în fiecare an, există o sumă suplimentară de la bugetul de stat astfel încât să ne apropiem de nivelul european de subvenție, spune Daniel Constantin.
Șeful Agriculturii românești a mai spus că eliminarea subvențiilor pe suprafață a fost propusă de mai mulți politicieni, de-a lungul timpului, și că au fost discuții și la nivelul Consiliului Miniștrilor Agriculturii. În același timp, ministrul agriculturii crede că o  astfel de decizie trebuie luată după o îndelungă chibzuință. Este o măsură care, repet, cel mai devreme se va aplica după anul 2020 . (sursa:agroinfo.ro).

Comentarii

comentarii