Acasă Economic Prospecţiuni SA va produce în Timiş 10.000 de explozii pentru descoperirea de...

Prospecţiuni SA va produce în Timiş 10.000 de explozii pentru descoperirea de gaze naturale şi petrol

DISTRIBUIȚI

mitroi 7

Compania Prospecţiuni va demara în această săptămână prospecțiunile cu exploziv pentru descoperirea de petrol și gaze naturale pe o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi din apropierea Timișoarei.

Terenurile sunt situate în comunele Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parţa, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou şi Jebel. „Nu este vorba sub nici un fel de gaze de şist. În licenţa primită de compania care a câştigat concesiunea se specifică destul de clar că nu e vorba de gaze de şist”, a declarat Mihai Mitroi, vicepreşedintele companiei Prospecţiuni.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) Alexandru Pătruţi şi Wolfgang Zimmer, managerul companiei australiene ADX Energy au semnat, în ianuarie 2011, un contract de concesiune pentru „blocul Parţa”. Contractul a fost ratificat de Guvernul României, Pe baza acestui contract ADX Energy a început programul de cercetare seismică a concesiunii sale onshore din România, blocul Parţa, ce cuprinde 190 km pătraţi de cercetări 2D şi 200 km pătraţi de cercetări 3D. Conform licenţei, ADX, în calitate de operator a blocului, se angajează să strângă date seismice 2D şi 3D şi să foreze 2 sonde de explorare până în mai 2015. Analiza seismică permite companiei să îmbunătăţească localizarea ţintelor deja stabilite, precum şi identificarea unor noi pungi cu petrol sau gaze.

ADX Energy a semnat un contract de achiziţie date seismice 2D și 3D cu compania românească Prospecţiuni S.A., deţinută de Ovidiu Tender, pentru concesiunea Blocul Parţa acoperă 1.221 de kilometri pătraţi în sudul Bazinului Panoniei, din vestul României. Deşi zona conţine 7 câmpuri de petrol şi gaze, concesiunea este considerată ca fiind puţin explorată. Conform datelor seismice prospectate în trecut, se estimează că Parţa ar deţine 47 milioane de barili de petrol recuperabili şi 13.6 miliarde de metri cubi de gaz. ADX este operatorul blocului, deţinând 50% din drepturile asupra Parţei, celelalte 50% aparţinând companiei petroliere austriece Rohol-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG).

10.000 de dispozitive explozive

Conform vicepreşedintelui companiei Prospecțiuni cercetarea se va realiza cu ajutorul a aproximativ 10.000 de dispozitive explozive ”de capacitate mică”, fiecare conținând 500 de grame de substanță explozivă, formată în principal din nitrat de amoniu. Pentru introducerea acestor explozibili în sol se forează găuri de 8 – 10 metri. Pe sol sunt amplasaţi nişte senzori geofonici extrem de performanţi care recepţionează undele de şoc produse de explozii.

Acordul proprietarilor obţinut cu „sprijinul” primarilor

Deși operațiunile sunt programate să înceapă în 2 zile, oficialii de la Prospecţiuni spun că încă se străduiesc să obţină acordul proprietarilor de teren pentru a putea începe sondările. „În prezent avem acorduri cu 45 – 50% dintre cei aproape 400 de proprietarii. Am început cu marii proprietari de teren, pentru că aici este mai uşor de rezolvat problema proprietăţii. În cazul parcelelor mici este foarte dificil. Nu sunt succesiuni, terenurile nu sunt înregistrate. Noi avem cinci echipe care sunt permanent pe teren pentru a discuta cu oamenii şi pentru a le explica ce înseamnă aceste explorări. Fiecare proprietar este despăgubit în funcție de partea din recolta agricolă afectată. Se stabileşte clar ce suprafaţă e afectată, care este producţia agricolă distrusă sau viitoarea producţie. Se calculează valoarea de piaţă şi cantitatea ce se produce şi se despăgubeşte”, a mai declarat Mihai Mitroi.

Pentru a forța mâna proprietarilor, pe contractul de despăgubire este trecută și semnătura și ștampila primarilor din localitățile în care se află terenurile. Oficial, primarii semnează doar ca martori, respectiv ca și o garanție a faptului să despăgubirile sunt obținute de adevărații proprietari. Pe de altă parte, implicarea primarilor în această operațiune pur comercială, vrea să inducă în rândul proprietarilor de teren ideea că operațiunea se face cu acordul oficialităților locale. De altfel, chiar vicepreşedintele Prospecțiuni, Mihai Mitroi, vorbeşte despre „implicarea Guvernului Ponta” în acest proiect şi despre beneficiile aduse zonei de această concesiune. Pe de altă parte, Mitroi spune că accesul pe teren se poate realiza chiar dacă proprietarul nu este de acord: „În România legislaţia spune că solul este proprietatea persoanei, iar subsolul este al României. Există Legea Petrolului care dă acces la aceste bogăţii pentru exploatare, concesionarul are dreptul să o facă”.

Abuzurile Prospecţiuni au început deja

Locuitorii din Timiş se tem însă de posibile abuzuri ale firmei Prospecţiuni. La începutul acestei luni o femeie din localitatea constănţeană Chirnogeni a depus o plângere la Politie în care reclama că echipe ale societăţii Prospecţiuni au intrat pe terenul său fără să-i ceară acordul. ”În septembrie a venit cineva la mine de la Prospecţiuni cu o hârtie, necompletată, ca să o semnez, că vor sa intre pe teren. Le-am spus că nu intra nimeni până nu vin cu un contract în care se precizează pe ce suprafaţă se intră, care sunt despăgubirile, data la care se intră şi când se iese de pe teren. Nu a mai venit nimeni, iar pe 13 octombrie am trimis pe cineva să are şi mi-a spus că acolo sunt ţăruşi”, spune constănţeanca Maria Vlad. Vicepreşedintele companiei Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi, a spus că în acest caz a fost vorba de “o eroare”, precizând că femeia va primi despăgubiri.

Comentarii

comentarii