Acasă Eveniment Protest studenţesc de “Ziua celor mai prost plătiţi profesori din UE”

Protest studenţesc de “Ziua celor mai prost plătiţi profesori din UE”

DISTRIBUIȚI

studentiDe Ziua Mondială a Profesorilor (5 octombrie), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a tras un semnal de alarmă asupra statutului degradant al profesorilor din România, cauzat de slaba finanțare a sistemului de educație.

Deși educația a fost declarată prioritate națională de către toate guvernele României din ultimii ani, acest lucru nu s-a reflectat și în modul în care aceasta a fost finanțată, spun liderii studenţilor. 5 octombrie a fost numită simplu de studenţi – “Ziua celor mai prost plătiţi profesori din UE”.

Catedrele cele mai prost plătite din Europa

“Salariile extrem de mici ale profesorilor debutanți au dus la situația în care majoritatea tinerilor care intră în sistem ajung acolo din lipsa altor opțiuni, nefiind motivați să urmeze o carieră didactică. Chiar și cei care ajung din pasiune și își doresc această carieră reușesc cu greu să își mențină interesul, dat fiind că salariile le permit cu dificultate să își acopere chiar și cele mai elementare costuri”, spun studenţii din ANOSR. Datele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ arătau în 2011 că banii pe care îi primesc în mână cadrele didactice cu vârstă maximă de 35 de ani sunt în medie la o valoare de 875 de lei. Un profesor debutant avea un salariu mediu brut în România de 233 de euro, același profesor debutant având salariul mediu brut de 2.000 de euro în Austria, Marea Britanie sau Italia, 3.000 de euro în Spania sau Germania sau chiar aproape 5.000 de euro în Luxemburg. România este în coada acestui clasament.

Trebuie să redevină modele…

ANOSR consideră că singura modalitate prin care se poate depăși colapsul în care se află sistemul de învățământ din România este investiția sustenabilă în educație, care să asigure crearea și implementarea unui sistem de educație de calitate, cu cadre didactice bine pregătite și motivate. ”De Ziua Profesorului, dorim să le transmitem cadrelor didactice din România nu doar clasicul ”La mulți ani!” și urări de împlinire personală și profesională, ci să le transmitem și speranțele noastre că își vor recăpăta statutul social pe care îl merită și că vor fi răsplătiți așa cum se cuvine pentru efortul depus. Dascălii trebuie să redevină modele pentru tinerele generații și ar trebui să fie motivați să meargă la catedrele școlilor cu plăcere și mândrie. Constatăm însă că în lipsa unei finanțări corespunzătoare a educației și a unei alocări de 6% din PIB pentru educație, așa cum specifică legea educației, premisele ca statutul social al profesorilor să se schimbe sunt aproape inexistente”, a spus Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Comentarii

comentarii