Acasă Actualitate Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectul Roşia Montană

Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectul Roşia Montană

DISTRIBUIȚI

Victor Ponta a fost la Roşia Montană. Minerii au ieşit din subteran împreună cu premierul

Proteste faţă de proiectul Roşia Montană au loc duminică, 15 septembrie, în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.

 

Manifestare zgomotoasă la Timişoara faţă de proiectul de la Roşia Montană

Aproximativ trei sute de tineri s-au adunat, duminică, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: “Salvăm Roşia Montană”, “Nu cred minciunile voastre, opriţi mineritul cu cianură acum” sau “Roşia – acum ori niciodată”. Totodată, ei au scandat “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. Unii dintre manifestanţi au mers la protest dotaţi cu diferite ustensile pe care le-au agitat şi au făcut gălăgie. Tinerii au stat aproximativ o oră în Piaţa Victoriei, apoi au pornit spre Piaţa Unirii, unde spun că vor continua protestul. Mitingul este autorizat de Primăria Timişoara, care a eliberat autorizaţie valabilă zilnic, până în data de 31 decembrie.

Bistriţa: Circa 60 de persoane, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Circa 60 de persoane au participat, duminică, la Bistriţa, la un protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, printre manifestanţi numărându-se mai mulţi tineri care au traversat oraşul scandând “Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”. Manifestanţii s-au adunat în parcul de lângă Biserica Evanghelică aflată în centrul Bistriţei şi au afişat pancarte cu inscripţiile: “Opriţi asediul Roşiei Montane!”, “Noi suntem aurul”, “Politicul, părtaş la dezastrele ecologice”, “Nu cianură în România”, “Stop distrugerii faunei apelor”, “Toamna asta Like-uri se numără în stradă!”, “Legea distrugerii Roşiei Montane NU în numele meu!”, “Revoluţia începe la Roşia Montană”, “Bistriţa se trezeşte”, “Trădarea de ţară în aur se măsoară”. Manifestanţii au pornit apoi în marş, flancaţi de jandarmi, prin centrul oraşului, prin parc şi s-au întors din nou în locul din care au pornit. Ei au scandat: “Uniţi salvăm Roşia Montană” şi “Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”. Organizatoarea protestului, Daniela Marcu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a mobilizat oamenii pe o reţea de socializare şi prin SMS-uri. “Am desenat bannere, steaguri, placaje, am folosit materiale reciclate şi păstrate de-a lungul anilor. Eu sunt foarte fericită că văd oameni care iau poziţie. Discut cu multă lume pe o reţea de socializare, am dat şi telefoane, am trimis SMS-uri. Dacă am avut timp liber, m-am implicat. Eu cred că, şi dacă nu ai timp liber, îţi faci pentru o astfel de cauză fiindcă merită”, a declarat Daniela Marcu. Ea a spus că va continua să ceară aprobare pentru proteste în fiecare duminică.

Iaşi: Marş de protest faţă de proiectul Roşia Montană, o intersecţie, blocată un sfert de oră

Aproximativ 500 de persoane participă la un marş de protest pe străzile Iaşiului faţă de proiectul de la Roşia Montană manifestanţii blocând pentru un sfert de oră circulaţia într-una din cele mai aglomerate intersecţii ale municipiului. Protestatarii s-au adunat în jurul orei 17.00 în Piaţa Unirii, unde au stat aproximativ o oră. Ei au scandat: “Uniţi salvăm Roşia Montană”, “Nu corporaţia face legislaţia”, Roşia Montană nu e de vânzare”. Totodată, participanţii au cerut demisia miniştrilor Rovana Plumb, Dan Şova şi Daniel Barbu. La ora 18.00 manifestanţii au pornit în marş către Podul Roş, pe traseu ei oprindu-se în faţa Primăriei, unde au huiduit şi şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de tăierea teilor de pe bulevardul central din municipiu. Ulterior, ei s-au deplasat către cartierul ieşean Podul Roş, blocând parţial circulaţia rutieră într-una din cele mai aglomerate intersecţii din oraş. O parte dintre participanţi s-au aşezat jos, pe carosabil, jandarmii formând un cordon în jurul lor. După circa un sfert de oră, manifestanţii au pornit din nou în marş către cartierul studenţesc “Tudor Vladimirescu”. Manifestanţii poartă pancarte pe care scrie: “Revoluţia începe la Roşia Montană”, “Nu cianurii, nu plagiaturii”, “Iaşiul nu înghite cianura”.

Şi la Suceava aproximativ două sute de persoane au participat la un marş pe străzile municipiului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Protestatarii au plecat în marş din faţa Palatului Administrativ spre Catedrala Ortodoxă din municipiu, apoi spre Primărie, de unde s-au întors la Palatul Administrativ, unde au scandat lozinci solicitând respingerea proiectuli minier de la Roşia Montană. Protestul s-a desfăşurat fără incidente, manifestanţii parcurgând traseul pe trotuare, dar au fost zgomotoşi, lovind asfaltul cu PET-uri umplute cu pietre, bătând în tobe sau suflând în trompete. Ei aveau pancarte cu “Salvaţi Roşia Montană”, “Nu corporaţia face legislaţia” sau “Nu cianurilor”.

Peste 1.200 de persoane la proteste în Cluj şi Alba faţă de proiectul de la Roşia Montană

Peste 1.200 de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca şi Alba Iulia, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, solicitând respingerea acestuia. În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca protestează peste o mie de persoane, acestea cerând demiterea miniştrilor Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu, a premierului Victor Ponta şi a lui George Duţu, şeful Agenţiei pentru Resurse Minerale. Protestatarii au pancarte cu mesajele: “Salvaţi Roşia Montană”, “După mină, potopul”, “Trădarea de ţară în aur se măsoară”, “Băsescu, RMGC aceeaşi mizerie”, “Roşia Montană, nu gropană” sau “Nu cianură, vrem natură”. O pancartă cu inscripţia “Salvaţi Roşia Montană” a fost afişată pe statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, unde protestatarii scandează: “Uniţi, salvăm Roşia Montană”, “Vrem natură, nu cianură”, “Demisia”, “Hoţii” şi “Nu corporaţia face legislaţia”. Totodată, protestatarii au cerut şi demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vuşcan, deoarece nu ar fi permis accesul la o conferinţă de presă susţinută de ministrul Culturii, Daniel Barbu, a unui jurnalist care este şi activist împotriva proiectului RMGC. “Trebuie să menţinem presiunea pe deputaţi şi parlamentari să nu îşi schimbe deciziile de la oră la oră şi de la zi la zi”, a spus la megafon unul dintre protestatari. La Alba Iulia, peste două sute de persoane participă la miting împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Protestatarii s-au adunat în faţa cinematografului Dacia din oraş, de unde au pornit într-un marş, scandând lozinci împotriva proiectului minier şi cerând respingerea acestuia. Pe pancartele protestatarilor de la Alba Iulia scrie “Spuneţi “nu” cianurii”, “Indiferenţa ne ucide” şi “Politicienii pleacă, cianura rămâne”. Unii dintre protestatari poartă măşti chirurgicale pentru a se apăra, în mod simbolic, de cianuri.

Victor Ponta a fost la Roşia Montană. Minerii au ieşit din subteran împreună cu premierul

Minerii de la Roşia Montană, care s-au blocat în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară. Premierul a ieşit din subteran alături de minerii care protestau acolo de miercuri, respectiv de vineri. “Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici”, a afirmat premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie. Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţa în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că “nu ştiu ce viaţă au oamenii aceştia”. Premierul i-a trimis pe mineri acasă, “la neveste şi copii”, deoarece luni începe şcoala, iar micuţii “trebuie să meargă cu taţii lor la şcoală”. “Eu le-am promis că o să facem comisia şi o să-i aducem pe toţi din comisie aici să vorbească cu ei. Şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul, dar nimeni nu are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii ăştia, să zică “Nu”. Trebuie să-i aducem aici, le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt (…) Le-am promis că ne întoarcem aici cu comisia specială şi că fiecare parlamentar îi va asculta şi pe ei. Să ne gândim că oamenii ăştia au dreptul la viaţă”, a afirmat Victor Ponta la ieşirea din mina de la Roşia Montană. “Mâine începe şcoala şi copiii lor trebuie să meargă cu taţii la şcoală”, a mai susţinut premierul, explicând de ce a venit, duminică, la Roşia Montană pentru a discuta cu minerii. Unul dintre mineri, întrebat dacă are încredere în promisiunea premierului, a răspuns afirmativ, dar a spus că în cazul în care se va înşela totuşi, minerii vor trece la măsuri extreme. Cei care s-au aflat la suprafaţă în semn de solidaritate cu minerii aflaţi în subteran au scandat, la ieşirea ortacilor din mină: “Cinste lor/Cinste lor, cinste lor, minerilor”.
Comisia parlamentară specială pentru Legea privind Roşia Montană urmează să fie constituită săptămâna viitoare, cel mai devreme marţi.

Comentarii

comentarii