Acasă Eveniment Reacția sindicatele din penitenciare după sinuciderea deţinutului care a omorât un poliţist

Reacția sindicatele din penitenciare după sinuciderea deţinutului care a omorât un poliţist

1004
DISTRIBUIȚI

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare prezintă, în contextul morţii deţinutului care a omorât un poliţist, care este rata sinuciderilor în închisorile din România şi care sunt cauzele fenomenului.

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare a întocmit o istă cu observaţii pe marginea sinuciderii deținutuluii Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș:

”- În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).

– Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României.

– De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de perna, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate.

– Personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, însă anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi.

– Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă.

– Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri.

– Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară.

– În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni.

– Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor din penitenciare.

Ionel Marcel Lepa, ucigaşul poliţistului Cristian Amariei, s-a spânzurat cu un cearşaf, în Penitenciarul “Popa Sapca” din Timişoara. Medicii au încercat fără succes să-l resusciteze. Cauzele producerii decesului sunt cercetate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. De asemenea, la penitenciar s-a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul.

Comentarii

comentarii