Acasă Eveniment Recensământ în Banatul Montan: Caraș-Severinul – pe locul cinci de la coadă

Recensământ în Banatul Montan: Caraș-Severinul – pe locul cinci de la coadă

DISTRIBUIȚI

La Bocșa și la Câlnic, 400 de persoane fără forme legale

Județul Caraș-Severin are o suprafață foarte mare, localități împrăștiate iar oamenii în mediul rural sunt ocupați cu agricultura, sunt în general explicațiile prezentate de autorități cu privire la faptul că rezultatele de până acum ale recensământului impune județul pe locul cinci din ultimele județe. Prefectul județului, Octavin Țunea, subprefectul Nicolae Verindeanu și directorul Direcției Județene de Statistică, Gheorghe Petre, au explicat ieri, însă, că recenzarea populației se va termina chiar cu o zi mai devreme decât termenul-limită, pentru că recenzorii vor recupera ceea ce nu au reușit să facă, mai ales în mediul rural. Țunea a purtat mai multe discuții cu primarii din județ, cu precădere cu cei din Grădinari, Sasca Montană, Sichevița, Berzovia sau Târnova, aflate pe ultimele locuri.
”Nu avem însă probleme deosebite, a spus prefectul Octavian Țunea. Bani sunt, recenzorii nu au fost agresați dar, la Bocșa și la cartierul aparținător de Reșița, Călnic, există aproximativ 400 de romi care nu au acte și nici nu locuiesc acolo cu forme legale și aici va fi dificil de intrat în legalitate. Recenzorii nu îi pot obliga pe romi cum să se declare și ei nu înțeleg că de rezultatele acestui recensământ depind foarte multe lucruri care le pot face viețile mai bune. Cât despre CNP,  el trebuie obligatoriu declarat, așa e legea. Oamenii trebuie să știe că nu se întâmplă nimic dacă declară CNP-ul, el servește în primul rând la viziunea asupra populației stabile, de care depind toate alocările de fonduri și finanțările ulterioare”.
În Caraș-Severin, miercuri, procentul de persoane recenzate era de 54,85 la sută. În cifre, acest lucru înseamnă 70.073 de locuințe recenzate și 161.081 de persoane. Directorul Statisticii cărășene a atras dn nou atenția că nedeclararea codului numeric personal se poate pedepsi cu amenzi de 1.500 de lei iar în cazul agresării recenzorului, până la 4.000 de lei.
”CNP-ul asigură determinarea populației stabile, spune Gheorghe petre. În funcție de această populație se aprobă sau nu proiecte, numărul de consilieri locali, numărul de angajați în primării, până și o farmacie poate apărea într-o zonă după același mecanism. Mai mult, astfel se poate determina migrația internațională iar zece ani de acum încolo se poate calcula populația stabilă pe baza acesto rezultate. Vreau să mai informez populația că întrebările privind etnia, orientarea religioasă sau eventualele dizabilități din chestionare sunt opționale, adică nu e nimeni obligat să răspundă la ele”.
Nicolae Verindeanu, subprefectul județului, a făcut, la rândul său, un apel, mai ales la populația din mediul rural, să primească recenzorii și să nu se teamă de codul numeric personal.   
 

Comentarii

comentarii